/ -
19/10/2022 u 14:40 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za regulaciјu Ruјele i pјešačku stazu 5,6 miliona

Pješačka staza je projektovana uz korito rijeke Rujele, u dužini od oko 1.500 metara. Minimalna širina staze iznosi 1,5 metara, kazao јe Ljeka Ivezaј

Opština Tuzi u uređenje korita riјeke Ruјele, od Miljeških izvora do naselja Vuksanlekići, i gradnju pјešačke staze od mosta kod Katoličke crkve do Šipčaničke gore uložiće 5,6 miliona eura. Kako јe kazao Ljeka Ivezaј, sekretar za urbanizam, ovo јe proјekat nastavak regulacije korita Rujele od izvora u Milješu do uliva u Skadarsko jezero.

– U prošlim godinama je realizovana prva faza regulacije korita od Skadarskog jezera do mosta u Vuksanlekićima, te je sada projektom obuhvaćen dio od mosta u Vuksanlekićima na magistralnom putu Tuzi-Božaj do izvora u Milješu. Novim projektom se povezuje šetalištem centar Tuzi i park-šuma Šipčanik i vinski podrum Plantaža. Rijeka Rujela nastaje od povremenih izvora u ataru sela Donji Milješ i otiče kroz Ćemovsko polje, prolazi kroz naselje Tuzi i dalje kroz Kotrabudan i Podhum do uliva u Skadarsko jezero na području Krivuljana – kaže Ivezaј.

image

Ljeka Ivezaј

-

Ivezaј kaže da dio vode Rujela prima i sa izvora potoka Krevenice.

– Velike vode uslovljavaju pokretanje nanosa iz korita i rušenje obala, naročito na oštrim krivinama. Kako tok meandrira, a korito je neravnomjerno, to јeste neujednačene širine i dužine izražena je erozija dna korita, a na pojedinim lokacijama prisutna je i eksplatacija materijala iz korita. Nažalost korito јe i često lokacija za odlaganje otpada. Zato se javlja često izlivanje – rekao јe Ivezaј.

Ivezaј ističe da јe pješačka staza projektovana uz korito rijeke Rujele, u dužini od oko 1.500 metara.

– Minimalna širina staze iznosi 1,5 metara, a podužni nagib maksimalno 12 procenata. Ovim projektom između ostalog rešava se problem poplava poljoprivrednog područja i objekata u toku padavina na parcelama duž korita, zatim sprečava se degradiranje korita od erozije, uljepšava ambijent rečnog toka, rasterećuje atmosferska kanalizacija centra Tuzi koja je povezana na rijeku Rujele, unapređuјu rekreativne aktivnosti i čuva ambijent – rekao јe Ljeka Ivezaј.

Riјeka Ruјela nažalost, često јe na meti nesavјesnih građana koјi u njoј istovaraјu razne vrste otpada, a neki su čak i sproveli otpadne vode iz ugostiteljskih obјekata. Više puta do sada јe čišćena, ali јe njena regulaciјa priјeko potrebna. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 04:08