Nejmar da Silva Santos / -FOTO: PSŽ
28/10/2022 u 14:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbačene optužbe protiv Nejmara

Među optuženima su i dva bivša predsjednika Barse, Sandro Rosel i Đosep Marija Bartomeu i bivši šef Santosa Odilio Rodriges Filjo

Španski tužioci danas su odbacili optužbe za korupciju i prevaru protiv bivše zvijezde Barselone, Brazilca Nejmara i drugih optuženih.  

Suđenje se vodi u prijestonici Katalonije zbog navodnih nepravilnosti u vezi s transferom Brazilca 2013. godine iz Santosa u Barselonu.

Tužilaštvo je u danas najavilo "povlačenje optužbi protiv svih optuženih i za sve optužbe" sa kojima su se suočili.

Prethodno je špansko tužilaštvo zatražilo kaznu od dvije godine zatvora za Nejmara, ključnog člana brazilske reprezentacije koja će sljedeći mjesec kao favoriti biti na Svjetskom prvenstvo u Kataru, i novčanu kaznu od deset miliona eura.

Tridesetogodišnji Nejmar je rekao da se ne sjeća je li bio uključen u pregovore koji su doveli do dogovora postignutog sa Barselonom 2011. za njegov transfer iz brazilskog kluba Santos dvije godine kasnije.

Povlačenje optužbi kulminacija je dugotrajne pravne sage oko Nejmarovog preseljenja u Evropu. On je 2017. prešao iz Barselone u francuski PSŽ u rekordnom transferu vrijednom 222 miliona eura.

Nejmar je bio jedan od devetorice optuženika kojima se sudi za optužbe povezane s korupcijom, uključujući njegove roditelje i njihovu firmu "N and N", koja upravlja njegovim poslovima.

Među optuženima su i dva bivša predsjednika Barse, Sandro Rosel i Đosep Marija Bartomeu i bivši šef Santosa Odilio Rodriges Filjo. Barselona je uvijek tvrdila da je transfer stajao 57,1 milion eura, ali tužitelji su vjerovali da je bio vrijedan najmanje 83 miliona eura.

Klub je platio 40 miliona eura firmi "N and N", u vlasništvu porodice Nejmar, i 17,1 milion eura Santosu, od čega je 6,8 navodno plaćeno sportsko investicionom društvu “DIS”, u vlasništvu brazilskog lanca supermarketa Sonda, kako bi se prikrila prava vrijednost dogovor.

Firma “DIS” je podnijela tužbu u kojoj ostale partnere optužuje za tajno udruživanje u poslu, čime su im navodno oteli stvarni udio.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:09