Ostoja Mijailović / -FOTO: KK PARTIZAN
29/04/2023 u 13:22 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mijailović: Ne interesuju nas kalkulacije, borićemo se da pobijedimo

Imali smo 400.000 navijača u ligi, Partizan je ponos srpskog sporta, istakao je prvi čovjek "crno-belih"

Rezultati i igre Partizana u Evroligi su nedeljama glavna tema u košarkaškoj Evropi.

"Crno-beli" su se trijumfalno vratili iz Madrida i stigli na korak od plasmana na završni turnir.

Ipak, drugi meč sa Realom obilježile su i nemile scene, masovna tuča koju su izazvali igrači domaćeg tima, minut i 40 sekundi prije kraja pri vođstvu Partizana od 15 poena razlike.

O tome, ali i o ostalim aktuelnim temama, gostujući na Televiziji Prva, govorio je predsjednik partizana Ostoja Mijailović.

– Prije svega, žao mi je što se to dogodilo. Na fer i sportski način smo izborili pobjede. Nemio događaj se desio na 15 razlike i vjerovatno smo bili pobjednici. Ni trenutka nismo gubili u tom drugom. Lijepo smo dočekani, ali u toj drugoj utakmici se osjetilo da će da se desi nešto, nervoza je bila očigledna – rekao je Mijailović.

Podsjetio je prvi čovek "crno-belih" na kaznu za Matijasa Lesora u ABA ligi.

– Imali smo situaciju sa Lesorom, nismo se žalili, a zbog njegovog izostanka smo mogli da izgubimo dvije utakmice. Imamo kratak roster. Ne žalimo se, poštujemo kaznu. Da li je pravedna ili nije, drugo je pitanje, ali je prihvatamo.

Ističe da je ostvaren veliki rezultat.

– Veliki je ovo uspjeh, ne znam da li je neko pobijedio Real dva puta tamo. Daće Bog da odemo na finalni turnir.

Sljedeći meč biće igran u utorak u Beogradu.

Partizanu će da nedostaju suspendovani Kevin Panter i Matijas Lesor.

Minulih dana su se u javnosti pojavile kalkulacije oko toga da li je bolje da crno-beli izgube treći meč.

– Možda i trojica neće moći da igraju. Pokušavamo da saniramo povredu Eksuma. Borićemo se da pobijedimo. Bile su nekakve kalkulacije, da namjerno izgubimo. To neće da se dogodi. Biće fantastično. Idemo na pobjedu, ako smo dva puta pobijedili u Madridu, želimo da to uradimo i ovdje, iako smo hendikepirani. Zaslužili smo završni turnir, mnogo toga smo uradili, navijači su zaslužili da gledaju najbolju košarku. Imali smo 400.000 navijača u ligi, Partizan je ponos srpskog sporta.

Otkrio je Mijailović i trenutno stanje Dantea Eksuma.

– Pukla mu je tetiva na prstu do palca na nozi. On je igrač velikog srca, daje 110 odsto mogućnosti. Ako medicinski tim uspije da sanira povredu, on će da igra na granici bola. Međutim, moramo da pazimo na zdravlje igrača, momak je u punom jeku karijere.

Podsjetio je prvi čovek "crno-belih" na bliske odnose između Reala i Partizana.

– Real je jedan od šest klubova koji je glasao da mi igramo Evroligu ove sezone i to nećemo nikad da zaboravimo. Željko Obradović je bio trener Reala i moramo da poštujemo naše međusobne odnose. Ova situacija nikome ne treba. Nesportsko ponašanje mora da bude kažnjeno. Apelujem da se ovakve situacije ne dešavaju, nekome može da bude i život ugrožen. Morate da prihvatite i neuspjeh. Imali smo teških poraza, ispali iz Evrokupa košem u posljednjoj sekundi. Igrači su borci, daju sve od sebe, dešava se da urade nešto nepromišljeno iz nemoći da promijene situaciju na terenu. Sve se desilo u 10 sekundi, to ne možete da spriječite ali to ne smije da se događa.

Cijela Evropa već nedeljama govori o Partizanu.

– Ponosan što Evropa komentariše Partizan. Nekad su ti kometari dobronamjerni, nekad zlonamjerni, ali  podiže se vrijednost kluba u svakom smislu. Ne gledamo iza nas, gledamo viši interes, rezultate, armiju navijača, ugled Srbije. Razumijem neke komentare iz Hrvatske, njihova košarka daleko ispod naše. Razumijem i frustracije raznih komentatora, mi nastavljamo da pravimo rezultate.

Minulih dana podigla se bura oko ulaznica za treću utakmicu protiv Reala. Mnogo navijača je ostalo bez dragocenog papira.

– Zamolio bih sve da razumiju, nemamo više karata, ne možemo da prodajemo karte stojeća mjesta. Imamo 20.400 mjesta. Izmišljali smo mjesta, ne možemo više.

Otkrio je Mijailović da klub priprema posebnu akciju za navijače.

– Na našim terenima na Kalemegdanu postavićemo velike video bimove. Biće to mini festival, koncert, biće nekoliko hiljada ljudi. Ukoliko pobijedimo, daću sve od sebe da Željko i igrači dođu i da proslavimo. Ako izgubimo, i za četvrtu utakmicu ćemo da organizujemo. I pošto me navijači "prozivaju", obećavam, svima plaćam po pivo.

Partizan je ubjedljivo najgledanija ekipa u Evroligi.

– Oborili smo sve moguće rekorde, preći ćemo pola miliona na kraju oba takmičenja. Zaradićemo preko šest miliona eura od prodaje karata. Bićemo drugi po zaradi u Evropi, iza Makabija koji od ulaznica prihoduje preko 10 miliona evra. Na osnovu plasmana u Evroligi zaradii smo dva miliona. Imamo podršku države, privatne sponzore, "crno-beli" butik ispred arene. Na dan utakmice tu bude pazara više od 15.000 eura.

Nedavno su navijači pokrenuli donatorsku akciju za prikupljanje novca kako bi bio saniran poreski dug.

– Do sada je donirano više od 1.500.000 eura. Hvala svim ljudima, članovima Upravnog odbora koji su dali svoj novac. Nas osmorica dalo je 800.000 eura. Uradićemo nešto što niko nije u istoriji evropskog sporta. Trajaće akcija još dvije nedelje. Kada završimo, napravićemo plan kako da vratimo poreski dug, to je fer prema državi. Još 2018. napravili smo reprogram za plaćanje starih dugova, platili smo više od šest miliona eura. U taj period računam godinu i po dana tokom korone kada nismo prodavali karte. U maju ćemo da saniramo sve, ostaje porez. Bićemo jedan od najzdravijih klubova u Evropi. Kada smo tražili od države bili smo ispoštovani i ispoštovaćemo naše obaveze. Mora da se plati što pripada nekome.

Podvlači da nije bilo zloupotreba u vezi sa prodajom ulaznica.

– Kada je agencija pustila karte u prodaju, na sajtu je u sekundi bilo nekoliko hiljada ljudi. Pao je sistem, ne može da podrži toliko ljudi. Razgovarao sam sa vlasnikom agencije, nije bilo zloupotrebe, par hiljada je pušteno u prodaju, tu su i karte koje sponziri po ugovoru imaju pravo da kupe - rekao je Mijailović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 11:11