Владо Шћепановић / - Фото: Твитер
18/01/2022 u 16:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владо Шћепановић: Будућност може до финала АБА лиге, Морнар међу осам најбољих

Резултати сениорке кошаркашке репрезентациjе наjбитниjи су за развоj и углед црногорске кошарке, а тренутно су они испод очекивања, казао jе легендарни кошаркаш Владо Шћепановић

Први капитен репрезентациjе Црне Горе казао jе да су "све очи уперене" у сениорску селекциjу и да нико не може бити задовољан неуспjехом у квалификациjама за Европско првенство (ЕП).

- Стање у црногорскоj кошарци jе уско повезано са оствареним резултатима на клупском и репрезентативном нивоу. Када говоримо о репрезентациjи не можемо бити задовољни резултатима. Чињеница да се ниjесмо пласирали на ЕП, а имали смо велика очекивања, jе велики неуспjех коjи се рефлектуjе на квалитет и развоj црногорске косарке на ниже нивое - рекао jе Шћепановић агенциjи МИНА.

Коментаришући клупску кошарку, односно резултате наjбољих црногорских тимова у регионалном такмичењу, Шћепановић jе казао да jе Будућност константно у врху и да jе то одлична ствар.

- Морнар jе много уложио последњих година и имао jе сjаjне тренутке и оне коjи баш то и ниjесу на почетку ове сезоне, али то jе спорт. Увиjек има успона и падова. СЦ Дерби jе приjатно изненађенjе и то jе добра ствар за црногорску кошарку - рекао jе Шћепановић.

Према његовим рjечима, базу неког добро организованог клуба чине домаћи играчи.

- Они су предуслов за осваjање трофеjа. Потврда за то jе Будућност у сезони кад jе освоjила АБА лигу. Повратак домаћих играча у клуб и њихова улога у осваjању трофеjа су то и доказали. Без квалитетних домаћих играча jе веома тешко остварити велики резултат. Без домаћих играча ће и наша кошарка све више да слаби - рекао jе легендарни играч и тренер Будућности.

Коментаришући шансе подгоричког клуба у регионалном такмичењу ове сезоне, он jе казао да jе Будуцност увиjек има високе амбициjе и улагања.

- И ове године ће имати jедну од главних улога у АБА лиги, по мени jе наjискусниjа и нападачки наjпотентниjа екипа. Очекуjем да може доћи и до финала. Морнар ће сигурно обезбиjедити опстанак и бити међу осам наjбољих. СЦ Дерби jе на добром путу и свакако очекуjем да ће и наредне године играти АБА лигу - рекао jе Шћепановић.

Носилац свjетске и европске златне медаље jе, коментаришући шансе да се Евролига поново игра у Подгорици, казао да jе за то неопходно осваjање Еурокупа или АБА лиге, наводећи да то ниjе нимало лако, али да ниjе ни недостижно.

- Много фактора треба да се поклопи да би се дошло до тога. Свакако има шанси за то, али морате имати базу добрих домаћих играча и квалитетне странце коjи праве разлику - рекао jе Шћепановић.

Говорећи о АБА другоj лиги, он jе истакао да jе концепт по коjем се игра изнуђен због ковид ситуациjе и да ниjе наjсрећниjи.

- Много би болjе било да се играло регуларно као АБА, али шта jе ту jе. За сада наше екипе имаjу промjењиве резултате и свакако ниjе лако држати и темпирати форму за такав вид такмичења - рекао jе Шћепановић.

Он jе нагласио да jе кључна ствар у спорту струка, односно стручни рад са млађим узрасним категориjама.

- Као и у школи, тако и у спорту, струка треба да буде на првом мjесту, jер од ње све зависи. Талената увиjек има и биће их. Онако како се стручно и плански радило са њима то ћемо од нjих и добити. Како се са нjима ради показуjу резултати - рекао jе Шћепановић.

Он jе истакао да jе у спорту све jасно и да нема лажи и преваре.

- Све се види на терену. Терен оголи све, играче и тренере, а и њихов рад. Колико се добро и успjешно ради показуjе колико jе играча спремно да игра касниjе сениорску кошарку и колико ће их бити спремно да игра за репрезентациjу - рекао jе Шћепановић.

Говорећи о систему такмичења у млађим категориjама он jе нагласио да му се не свиђа и да задовољава само родителљске амбициjе да има што више утакмица и да се дjеца такмиче.

- Савез добиjа средства од котизациjа и регистрациjа и на око се чини да су сви задовољни. Ту дjеца наjвише губе, jер имаjу мање тренинга за напредак и сви више размишлjаjу о резултатима и утакмицама него о обуци дjеце. Више се припремаjу утакмице у току недjеље него што се води рачуна о напретку дjеце. Посебно у наjмлађим категориjама - рекао jе Шћепановић.

Он сматра да jе свака узрасна категориjа прича за себе и да захтjева посебан приступ.

- Зато све мање и мање добро обучене дjеце долази до сениорског састава. Велико jе питанjе колико дjеце у оваквом систему може да напредуjе. Много талената одлази из Црне Горе у наjраниjим годинама. То ниjе добро, али много jе разлога за одлазак, а мало за останак - рекао jе Шћепановић.

Он jе истакао да jе талената било и увиjек ће бити, али да би се дошло до наjвећег нивоа ниjе довољан само таленат.

- Напротив то jе само jедан дио у слагалици коjа треба да се попуни. Посвећеност и спремност на одрицанjе jе кључ усjеха. Не само у спорту - рекао jе Шћепановић.

Говорећи о тренерском ангажману, он jе казао да jе свjесно пропустио неке понуде на почетку ове сезоне искључиво због будућности свог сина.

- Он jе у jедном осjетљивом раздоблjу када треба повући неке осjетљиве потезе везане за његов живот. Пажљиво сам анализирао тренутну ситуациjу и одлучио да jе он приоритет био у овом периоду када треба дониjети добре одлуке. Заjедно смо одлучили да кариjеру и школу настави у престижноj кошаркашкоj академиjи Стела Азура - рекао jе Шћепановић.

Он jе нагласио да сматра да с направили прави избор.

- Прошло jе неких три мjесеца од када jе постао члан Стелле и за сад можемо бити презадовољни укупним развоjем ситуациjе, његовим кошаркашким напредовањем и уклапањем у свакодневни живот и школу - рекао jе Шћепановић.

Коментаришући могућност да поново преузме клуб, он jе истакао да jе у честоj комуникациjи са менаџерима и да заjедно разматраjу неке наредне кораке.

- Битно ми jе да изаберем средину гдjе могу да нормално радим и усавршавам се у свом послу. Постоjе већ неки контакти са клубовима, али ћу поводом тога бити конкретниjи када будем близу договора о новом ангажману - закључио jе Шћепановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:14