Lionel Skaloni / EPA-EFE-FOTO: EPA/RONALD WITTEK
17/12/2022 u 20:28 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Skaloni: Finale je više od obračuna Mesi - Mbape

Selektor Argentine vjeruje u svoj tim

Argentinski iselektor Lionel Skaloni u nedjelju će imati priliku da tituli prvaka Južne Amerike, koju je sa "gaučima" osvojio prošle godine, pridružiti i najveću moguću nagradu - titulu svjetskog prvaka.

Međutim, za taj uspjeh 44-godišnji Skaloni će sa svojim igračima morati da savladaju branioca titule Francusku.

- Entuzijastičan sam, ovo su prekrasni trenuci koje moramo iskoristiti. Važan je put koji smo prešli do finala, zadovoljstvo koje smo imali s ovim igračima. Uvjeren sam da kada se zabavljamo stvari imaju potpuno drugačiji okus i drugačije ih doživljavamo. Bliži nam se velika utakmica, ali sve trenutke do njenog početka moramo pohraniti u svojim glavama - kazao je Skaloni.

Finalni susret Argentine i Francuske najavljuje se kao obračun dvojice saigrača iz PSŽ-a - Lionela Mesija i Kilijana Mbapea.

- Finale je više od obračuna Mesi-Mbape. obje reprezentacije imaju i druga oružja, druge igrače koji mogu napraviti razliku. Za zaustavljanje Mbapea potreban je timski rad, on je jedan od najboljih igrača na svijetu, a biće samo bolji.

Sa svojim selektorom složio se i odlični golman Emiliano Martinez.

- Francuska je mnogo više od samog Mbapea.

Martinez se potom osvrnuo na čitav turnir svoje reprezentacije.

- Znamo da je to ludo. Krenuli smo porazom od Saudijske Arabije, to je bio hladan tuš. Međutim, kako su utakmice odmicale, tako smo napredovali. Završili smo kao prvi u grupi, patili u osmini finala protiv Australije, Holandiju smo prošli nakon penala i na kraju u polufinalu bili bolji od Hrvatske. Bio je to težak put - kazao je Martinez i osvrnuo se na svog kapetana Mesija kojem nedjelji dvoboj zasigurno ipak najviše znači.

- Vidim Mesija srećnog, napravio je korak naprijed u odnosu na Kopa Ameriku, koju smo lani osvojili. Fizički i fudbalski, teško je da bi mogao biti bolji. Pun je želje".

Očekuje se kako će na tribinama stadiona Lusail prevladavati argentinski navijači.

- Emocije su dio naše kulture, sve što možete iskusiti u Argentini. Imamo najbolje navijače na svijetu, nadaju se kako ćemo ih usrećiti i to nas dira. Fudbal je sport, ali u Argentini je to mnogo više od sporta - dodao je Skaloni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 18:20