Bolid Red Bula / -FOTO: F1
30/03/2023 u 12:29 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Formula 1: Nema više penjanja na ogradu tokom slavlja

Odluka stupa na snagu već od Velike nagrade Australije

Timovi Formule 1 od predstojeće trke za Veliku nagradu Australije će se suočiti sa kaznom ukoliko se bilo ko od njihovog osoblja popne na zaštitnu ogradu tokom proslave na kraju trke, otkriva Motorsport.com.

Ovim potezom zapravo se prekida dugogodišnja tradicija da timsko osoblje maše svojim vozačima u trenutku kada prolaze kroz ciljnu ravninu, a stupiće na snagu u „Albert Parku u Melbrunu ovog vikenda.

Na prethodnoj trci u Džedi timsko osoblje iz Red Bula i Aston Martina uočeno je kako se penje na vrh zaštitne rešetkaste metalne ograde koja je bila postavljena duž ulične staze u Saudijskoj Arabiji, kao i na većini trka u F1.

Osoblje tima, navodi motosport.com, takođe je primijećeno kako se penje na vrh ograde i naginje se nad stazu na otvaranju sezone u Bahreinu, a to su scene koje nisu neuobičajene u modernoj Formuli 1.

Direktor trka F1 Nils Vitič prije trke u Melburnu poslao je dopis timovima u kome se navodi da je „zabranjeno penjati se na ogradu u bilo kojem trenutku“ i uputio ih je na Dodatak H, član 2.3.2 Međunarodnog sportskog kodeksa FIA – pravila koja se sprovode u kategorijama motosporta odobrena od strane upravnog tijela.

Dio pravila koje pokriva ovu konkretnu situaciju u vezi sa penjanjem na ogradu kaže da je „timskom osoblju dopušten ulazak u boks samo neposredno pre nego što se od njih traži da obave posao na bolidu i moraju se povući čim posao završe“.

Nastavlja se: “Zabranjeno je osoblju da se u bilo kom trenutku penje na ogradu. Svaka radnja ekipe koja prekrši ovu zabranu biće prijavljena stjuartima.”

To znači da nova situacija sa kojom se F1 timovi suočavaju nije uvod u novo pravilo, već se može smatrati strožim tumačenjem Dodatka H, član 2.3.2. Ako se sada primijeti da bilo koji član tima krši propise, dotični tim će biti upućen stjuardima, od kojih će se tražiti da razmotre da li je potrebna kazna.

Smatra se da je malo vjerovatno da bi takva kazna uticala na rezultat trke vozača određenog tima, ali ipak kazna kao što je novčana ima izazovan novi kontekst za timove u okviru trenutne ere F1 troškova.

Branilac titule Maks Ferstapen u Red Bulu je lider šampionata poslije dve trke sa 43 boda, njegov klupski kolega ima Serhio Peres ima bod manje.

Fernando Alnoso iz Aston Martina je treći sa 30, Ferarijeva uzdanica Karlos Sains je četvrti sa 20, koliko ima i Luis Hamilton u bolidu Mercedesa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:55