Зоран Милановић / Едина Зуко, PIXSELL
05/05/2021 u 22:39 h
Dan.Dan.
StoryEditor

Милановић: Не могу дати гаранције за Тачија, ја нисам непријатељ Срба

Нити сам био, нити ћу то икада бити, поручује хрватски предсједник

Хрватски предсједник Зоран Милановић демантовао је, како се наводи, наводно писање медија у Србији да је нудио гаранције Специјалном суду у Хагу да би се бившем косовском предсједнику Хашиму Тачију омогућило да се брани са слободе, пренијела је Радио Слободна Европа.

– То је немогуће. Не могу дати такву гаранцију, јер то није моје овлашћење – казао је Милановић.

Информацију да је Хрватска спремна да да гаранције Суду у Хагу за Тачија први је лансирао приштински портал "Репортери", што су пренијели неки српски медији.

Портал је прошле седмице пренио да је донедавна посланица у Хрватском сабору Ермина Љекај Прљаскај изјавила је да "Хрватска подржава Kосово и да је расположена да обезбиједи кауцију за Тачија и друге хашке притворенике".

Она је тада најавила и да ће хрватски министар министра спољних послова Горадна Грлић Радман допутовати у Приштину сјутра.

Милановић је подсјетио да је већ приликом подизања оптужнице против Тачија рекао да ооптужници мисли "све најгоре".

Оцијенио је да је оптужница против Тачија начин да се "упропасти регија".

– Сада ће ми то вјероватно неко у београдској чаршији замјерити, али ја нисам непријатељ Срба, нити сам био, нити ћу то икада бити. Напросто сматрам да је то штетно. Тачија је требало давно оптужити или оставити на миру, јер неки људи из Београда пролазе недирнути – поручио је Милановић.

Izdvojeno

28. jul 2021 06:43