Pjotr Nikitin je trenutno na aerodromu Nikola Tesla / - BBC NA SRPSKOM
13/07/2023 u 22:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Beograd: Ruskom antiratnom aktivisti zabranjen ulazak u Srbiju

Pjotru Nikitinu, ruskom antiratnom aktivisti sa stalnom adresom u Beogradu, u četvrtak je zabranjen je ulazak u Srbiju, iako u zemlji živi već sedam godina

Pjotr Nikitin, koji je u više navrata bio učesnik i organizator protesta zbog ruske invazije u Srbiji, zadržan je na aerodromu u Beogradu, iako već sedam godina živi u zemlji.

- Neformalno mi je rečeno da je zabrana iz BIA - kaže Nikitin za BBC na srpskom, javljajući se sa aerodroma gdje boravi od prethodne večeri.

Da je odluka o zabrani ulaska Nikitinu policiji stigla iz BIA, potvrđeno je iz MUP-a i za BBC, ali nisu željeli da objasne na osnovu čega.

Odgovore od Bezbednosno informativne agencije (BIA) i šefa Aleksandra Vulina do objavljivanja ovog teksta, BBC nije dobio.

Vašington je u utorak stavio Vulina na spisak sankcionisanih zvaničnika zbog sumnje da je povezan sa trgovinom narkoticima i organizovanim kriminalom, pomažući time „ruski maligni uticaj u regionu".

Nikitin je oštri kritičar režima Vladimira Putina i dio je neformalne grupe „Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi i Srbi zajedno protiv rata", koji su se okupljali na skupovima podrške Ukrajini održanih od početka ruske invazije.

Srbija je osudila rusku invaziju na Ukrajinu, ali je do sada odbijala da uvede sankcije Rusiji.

Ranije danas, srpski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocanom-Harčenkom.

Nikitin, pravnik rođen u Moskvi, smatra da je odluka koja mu je izrečena nezakonita i nema „nema nikakvog smisla".

- A zabrana ulaska u Srbiju ne može da se izrekne čovjeku koji ima stalno prebivalište u Srbiji, da bi se to desilo, prvo mora da mu se ukine stalno nastanjenje, a za to nema nijednog jedinog osnova - kaže Nikitin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:15