Vladimir Bilčik / - PORTAL DAN
13/02/2023 u 22:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bilčik: Članstvo u EU - šargarepa koja čeka Srbiju

Dodaje i da poruke iz Srbije moraju da budu jasne i da uslede djela

Izvjestilac za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je poruka iz Evropske unije ista - postoji šargarepa koja čeka Srbiju, a to je članstvo, ali ostaje mnogo posla koji Srbija mora da završi.

- Tri su pitanja – reforme, napredak u dijalogu Beograda i Prištine i konačno, ono što je bitno, a to je potreba da se Srbija uskladi sa spoljnom politikom EU, odnosno da uvede sankcije Rusiji, rekao je Bilčik.

Napominje da vidi određeni napredak kada se radi o dijalogu.

- Puno toga se dešava, nadam se da ćemo imati rezultate. Došlo je do napretka u vladavini prava, usvojeni su važni zakoni u oblasti reforme pravosuđa, a bilo bi važno da se Srbija uskladi sa EU kada se radi o mjerama protiv Rusije. Čuo sam obećavajuće riječi političara u Srbiji i zvaničnika, ali važne su samo odluke. Te odluke bi ubrzale napredak u pravcu EU, poručuje izvestilac.

Dodaje i da poruke iz Srbije moraju da budu jasne i da uslede djela.

- Nadamo se da će Srbija nastaviti da ispunjava obećanja, da će raditi u pravcu članstva u EU. Svjesni smo da nisu lake odluke, nije lako odlučiti da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine, jasno je da dijalog nema alternativu, nema nazad, samo naprijed i nadam se da će biti hrabrosti. Isto važi za usklađivanje sa politikom EU. Srbija je jedina zemlja kandidat koja se nije usaglasila u potpunosti. To bi značilo veći napredak kada je riječ o pristupnim pregovorima, kaže Bilčik.

Ne radi se o tome šta želi EU, već šta je suštinski bitno za Srbiju da bi išla napred, poručuje Bilčik.

- Postoji prostor da se iskreno razgovara o drugim pitanjima, ne samo o odnosima Beograda i Prištine. Zato je bitno da se zauvijek suočimo s prošlošću, krenemo da rešavamo težak odnos Beograda i Prištine. To su praktična pitanja čije bi rješavanje bilo korisrno za Srbe u čitavom regionu. Srbi na Kosovu imaju teškoće u svakodnevnom životu, na njih se puca, način da se ide naprijed nije samo dijalog, nego istinsko opredeljenje za plan. To je plan u pravcu postizanja sporazuma. Kada Srbija to potpiše, EU je spremna da pomoge i kada je riječ o ukupnom napretku u pregovorima u pristupanju, rekao je Bilčik.

Poručuje da je izveštaj Evropske komisije opsežan i pošten.

- To ne piše jedna osoba, već je ishod kolektivnog truda i rada. Pozivam sve u Srbiji da se fokusiraju na suštinske stvari kada je riječ o obavezama. Komisija je rekla da su vrata otvorena. Ono što je odlučujuće mora da se desi unutar Srbije, zaključuje Bilčik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:07