Ana Brnabić / - IZVOR: SRBIJA.GOV.RS
08/02/2024 u 19:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brnabić: Da su rezolucije EP obavezujuće, Srbija bi do sada bar pet puta bila ozbiljno kažnjena

Mislim da će večeras narativ, govor predsjednika Aleksandra Vučića, biti potpuno drugačiji - rekla je Brnabić i navela da će Vučić koristiti termine i izraze koje do sada nije

Predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o neregularnostima na decembarskim izborima u Srbiji, da su te rezolucije neobavezujuće.

- Ukoliko bi one bile obavezujuće, Srbija bi do sada bila kažnjena ozbiljno već pet puta. U ranijim rezolucijama, samo u prošloj godini, tražili su od Srbije da prestane da krši ‘ustavni poredak Republike Kosovo’ i odmah je prizna kao suverenu nezavisnu državu -  rekla je Brnabić za televiziju Prva.

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o izborima u Srbiji

Tim rezolucijama, prema njenim riječima, pozvali su pet država EU koje ne priznaju Kosovo, da priznaju njegovu nezavisnost, kao i Evropsku komisiju da prekine pregovore sa Srbijom i njene evropske integracije ukoliko ne uvede sankcije Rusiji.

- I ništa se nije desilo. To je taj dio da su one neobavezujuće -  rekla je Brnabić, dodajući da niko od građana Srbije neće moći da bude kažnjen na bilo koji način.

Ona je navela da usvajanje te rezolucije predstavlja „vrstu ogromnog pritiska i pokušaj destabilizacije“, dodajući da je pitanje na osnovu čega je ona usvojena, jer Evropski parlament nije sačekao konačnu verziju posmatračke misije ODIHR-a.

Upitana o večerašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u Njujorku, na kojoj će tema biti situacija na Kosovu, Brnabić je kazala da će to biti jedna od najvažnijih sednica tog tijela i „istorijski trenutak za Srbiju i srpski narod na Kosovu i Metohiji“.

Premijerka je navela da je sjednica zakazana manje od 24 sata od kada je Srbija to zatražila i dodala da je razlog za to jer takav zahtjev nije upućivala za svaku eskalaciju, već u trenutku „kada je svima potpuno jasno da Kurti želi praktično samo etničko čišćenje teritorije Kosova i Metohije“.

- Mislim da će večeras narativ, govor predsjednika Aleksandra Vučića, biti potpuno drugačiji - rekla je Brnabić i navela da će Vučić koristiti termine i izraze koje do sada nije i koji će pokazati „koliko su nemogući uslovi života za Srbe na Kosovu i Metohiji“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:59