Ivica Dačić / - INSTAGRAM
17/06/2023 u 20:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dačić: Kurti je glavna prijetnja za regionalni mir

Njegova ideja je izazivanje rata, a u prilog toga govori i ovo što je sada uradio kada je riječ o izborima na kojima Srbi nisu učestvovali, kada je riječ o nasilnom dovođenju takozvanih gradonačelnika u opštinske zgrade uz pomoć specijalne policije Kosova, kada je riječ o hapšenju i ranjavanju Srba, naveo je on

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti jedna od glavnih prijetnji za regionalni mir i stabilnost i da mu je cilj protjerivanje Srba sa Kosova i Metohije, što Srbija neće dozvoliti.

Dačić ukazuje da Kurti umjesto normalizacije odnosa, na kojoj institira cijela međunarodna zajednica, stalno povlači jednostrane poteze, koji izazivaju eskalaciju i potrebu za deeskalacijom te situacije gdje se za deset dana ponovo pojavi neki incident.

- Njegova ideja je izazivanje rata, a u prilog toga govori i ovo što je sada uradio kada je riječ o izborima na kojima Srbi nisu učestvovali, kada je riječ o nasilnom dovođenju takozvanih gradonačelnika u opštinske zgrade uz pomoć specijalne policije Kosova, kada je riječ o hapšenju i ranjavanju Srba, zabrani za srpsku robu – odnosno osnovnih životnih namirnica za Srbe na Kosovu i Metohiji, rekao je Dačić novinarima u Banjaluci.

Dačić podsjeća da Kurti optužuje međunarodnu zajednicu da je na strani Srbije i od nje očekuje da izvrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo.

- To ga jedino zanima, a njegov je cilj da protjera Srbe sa Kosova i Metohije, naročito sa sjevera i da time riješi to pitanje. Srbija to svakako neće dozvoliti. Nama je važno da bude mira, rekao je Dačić.

Povodom Kurtijeve izjave da Srbija „vrši aresiju na Kosovo“, Dačić je rekao da je apsolutno cinično i bezobrazno da neko ko je bez ikakvog pravno osnova donio odluku da otcijepi dio teritorije Srbije, bez saglasnosti Beograda, govori o nekoj agresiji.

- Oni koji su silom zauzeli prištinske institucije i koji su uz pomoć NATO bombardovanja jednostrano proglasili nezavisnost Kosova govore sada o agresiji. Princip teritorijalnog integriteta mora da bue univerzalan za sve, ne može se selektivno tumačiti pa reći mogu Albanci sa Kosova, ali ne može niko drugi, rekao je Dačić.

On je naveo da su Albanci nacionalna manjina u Srbiji i da imaju svoju matičnu državu – Albaniju.

- Oni su iskoristili svoje pravo na samoopredjeljenje. Ovo bi bila druga albanska država u Evropi, što ne može opstati. Ona će ustvari biti jedna – velika Albanija. Zato mi to nećemo nikada dozvoliti, rekao je Dačić.

On je istakao da će se Srbi boriti za mir i da ulažu maksimalne napore i biće dio procesa za stabilizaciju prilika, očuvanje mira i stabilnosti, ali da pritisak mora da se izvrši na Kurtija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:34