Аљбин Курти / - Фото: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER)
09/02/2023 u 14:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti o francusko-njemačkom predlogu: Postoje paragrafi koji se odnose na de fakto priznanje

Ovaj sporazum, koji ima cijele paragrafe i rečenice preuzete po uzoru na dvije Njemačke, jeste osnovni sporazum, a ne pravno obavezujući konačni sporazum koji nam je potreban. istakao je

Premijer Kosova Aljbin Kurti iznio je danas na sjednici parlamenta detalje o francusko-njemačkom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, za koji je Kurti tokom ove sedmice rekao da ga je Priština, u principu, već prihvatila.

Kurti je rekao da francusko-njemački predlog, sada poznat kao plan EU, nije konačni sporazum, već osnovni sporazum, koji Priština smatra dobrom osnovom za dalje razgovore.

Kurti je naveo da postoje paragrafi u predlogu koji se odnose na de fakto priznanje, objavio je „Reporteri“.

- Ovaj sporazum, koji ima cijele paragrafe i rečenice preuzete po uzoru na dvije Njemačke, jeste osnovni sporazum, a ne pravno obavezujući konačni sporazum koji nam je potreban. istakao je Kurti.

On je rekao da nije bilo moguće da dođu iz Pariza, Berlina i Brisela i donesu konačan dogovor, jer će za to biti potrebna duga diskusija.“

- Nisu nam donijeli predlog uzmi ili ostavi, naveo je Kurti.

Prema njegovim riječima, danas postoji međusobno nepriznavanje, a Prištini je, kako je rekao, „potrebno međusobno priznanje“.

Kurti je ocenio da Priština do danas nije imala predlog u kojem postoje evropski i demokratski koncepti sa univerzalnim vrijednostima, kao što je plan EU.

Kurti je govorio i o poslednjem poglavlju koje govori o primjeni prethodnih sporazuma i rekao da se u Beogradu vodi, kako je naveo, „politički rat da se jedna tačka stavi ispred druge, tako da je ZSO preduslov i centar“.

Kurti je ironično komentarisao neke navode opozicije rekavši da, koliko god mu poručuju da ne prihvata konačni sporazum bez međusobnog priznavanja, te riječi treba da kažu i predstavniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru, prenijela je „Koha“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:05