Aleksandar Vučić / - INSTAGRAM
04/05/2023 u 16:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nakon tragedije: Vlada Srbije usvojila Vučićeve zaključke

Ministarstvo pravde i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija će u roku od mjesec dana, razmotriti mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga

Na sjednici jVlade Srbije usvojeno je ideset zaključaka, koje je nakon napada u školi „Vladislav Ribnikar“ predstavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, saopšteno je iz vlade, prenosi N1.rs.

Prvi zaključak predstavlja moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja (odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i slično) na dve godine. U roku od tri mjeseca, Ministarstvo unutrašnjih poslova izvršiće reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja. U roku od šest mjeseci MUP će izvršiti kontrolu lica koja imaju dozvole da drže oružje, pogotovo ispunjenje zakonskih uslova za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja i odvojeno čuvanje municije. MUP će u istom roku, takođe, izvršiti uvid u to da li je na adekvatan način spriječen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim licima, navodi se u saopštenju.

Vučić predložio 10 mjera: Maloljetnici da budu krivično-pravno odgovorni sa 12 godina

Predmet kontrole MUP-a u naredna tri mjeseca biće i rad svih streljana. Nakon toga, u saradnji sa Ministarstvom pravde, u roku od mjesec dana, biće priređeni propisi o uslovima i načinu korišćenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloljetnim licima.

Ministarstvo pravde će, u okviru postojeće Radne grupe za izmjenu Krivičnog zakonika, pripremiti izmjene zakona kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za lica koja omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posjed vatrenog oružja i koja maloljetna i druga neovlašćena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

Ministarstvo pravde će takođe, u okviru postojeće Radne grupe za izmjenu Krivičnog zakonika, razmotriti mogućnost izmjena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivičnopravnu odgovornost maloljetnih lica snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda. Bitno je napomeuti da je Ministarstvo pravde već preduzelo prve korake po ovom pitanju, tako što je uputilo dopis Evropskoj komisiji.

Ministarstvo pravde i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija će u roku od mjesec dana, razmotriti mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika.

U roku od mjesec dana, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo zdravlja pripremiće propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

Vlada će u roku od deset dana formirati Savjet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbjediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi (obrazovne i zdravstvene ustanove, policija), koji bi hitno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konsultacijama sa sindikatima prosvetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotrili cjelishodnost donošenja mjere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

Vlada će takođe u roku od deset dana, formirati Radnu grupu za bezbjednost djece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mjere zabrane pristupa sajtovima (DarkNet i slično), a koji sadrže savjete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Članovi Vlade saopštili su odluku o proglašenju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije, kojom se za dane žalosti određuju 5, 6. i 7. maj 2023. godine.

Vlada Republike Srbije i ovim putem upuđuje izraze najdubljeg saučešća svim porodicama preminulih u jučerašnjem tragičnom događaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 18:43