/ - Н1
27/01/2023 u 22:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poslanik EP: Ružna slika o imidžu Srbije zbog veze s Putinovim režimom

On je naglasio da izvještaj EP koji je usvojen na plenarnoj sjednici u Strazburu nije bilo fokusiran posebno na Srbijiu ili BiH

Poslanik HDZ-a u Evropskom parlamentu Karlo Resler izjavio je za N1 da stoji iza onog što je i prije govorio - da je važno shvatiti da je stvorena "jedna ljaga i ružna slika na imidž Srbije zbog činjenice da je blisko povezana sa Putinovim režimom koji vodi brutalan, krvavi, agresorski rat na teritoriji druge suverene države".

On je dodao i da to nije nešto što prolazi nezapaženo.

-Činjenica je da je uz Bjelorusiju, Srbija unutar Evrope vjerovatno najbliži Putinov saveznik i činjenica je da to ostavlja posledice na imidž koji Srbija ima i u Evropskom parlamentu i šire u međunarodnoj zajednici- rekao je Resler u emisiji "Crvena linija".

Resler kaže da je za njega lažna dilema šta je važnija tema u razgovoru evroparlamentaraca koji su u poseti Srbiji – unutrašnji problemi vezani za dijalog vlasti i opozicije ili usklađivanje sa spoljnom politikom EU po pitanju odnosa prema Rusiji.

-Po meni je to lažna dilema, važne si obe stvari-kaže on.

Ukazujući na problem da se na Srbiju gleda kao na saveznika Rusije i Putina, poručuje: „Još važnije je da nažalost, posledice takve duboke pogrešne politike u kojoj ne samo da se sjedi na dvije stolice i dovodi se u pitanje spremnost Srbije da uđe u EU, nego i jedno duboko civilizacijsko opredeljnje orjentacije Srbije, to je ono što je najveći problem, a u konačnici, najveću cijenu toga plaćaju građani Srbije“, istakao je Resler.

On je naglasio da izvještaj EP koji je usvojen na plenarnoj sjednici u Strazburu nije bilo fokusiran posebno na Srbijiu ili BiH, da se radi o redovnom godišnjem izvještaju o sprovođenju spoljne politike.

-Ono što je po meni ključno shvatiti je da se  Evropa i  svet nalazi na istorijskoj prekretnici od 24. februara prošle godine- kaže i dodaje da to ima uticaja i na Zapadni Balkan.

-Mislim da nema dileme da takve političke odluke nisu pravno obavezujuće, ali je jasno da EP kao jedino direktno birano tijelo EU, da takve političke ocjene itekako nose težinu jer nose težinu 705 direktno izabrnih poslanika EU- dodaje.

Nebojša Novaković, poslanik DS koji je sinoć bio na neformalnom sastanku sa evroparlamnetarcima, kaže da samo prisustvo poslanika EP koji ponovo otvaraju određene teme i priče i sa vlastima i sa opozicijom sugerišu da ovde stvari ne stoje dobro.

U razgovorima koje je imao sa evroparlamentarcima kaže da je atmosfera u parlamentu i poštovanje procedura uzela najviše vremena, budući da je u Srbiji ostalo malo onoga što je građeno kao realni demokratski kapacitet.

Opšta ocjena u tim razgovorima je, kako kaže, da je Srbija propustila važnu šansu da se uskladi sa politikom EU, te da već nismo na pravoj strani istorije.

Razgovaralo se, dodaje, na mnogo tema i razgovor je bio dug.

-Neke stvari jesu po pravilu Četam hausa, ali po pitanju usklađivanja sa EU, taj poziv Srbiji ostaje i dalje uz gorak ukus da je Srbija propustila šansu da dokaže kom djelu svijeta vrednosno pripada- naglasio je Novaković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:03