Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti / - NET
16/08/2022 u 21:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjutra nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu

Na osnovu izjava beogradskih i prištinskih zvaničnika i julske krize u odnosima izvjesno je da će do približavanja odnosa Beograda i Prištine teško doći.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine, prva nakon jednogodišnje blokade razgovora, biće održana sutra u Briselu na najvišem nivou.

Delegaciju Srbije orevodiće predsjednik Aleksandar Vučić, a Kosova premijer Aljbin Kurti.

Predsednik Vučić u Briselu će se najpre u prvo sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoletenbergom, a nakon toga će se obratiti medijima.

Stoletenberg će potom odvojeno razgovarati sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Uoči sastanaka sa Stoltenbergom predsednik Vučić je rekao da prije svega očekuje da će se razgovarati o bezbijednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno na sjeveru Kosmeta, kao i o uspostavljanju bolje komunikacije i saradnje sa NATO-om.

U četvrtak će biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou posle više od godinu dana. Vučić će razgovarati šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslav Lajčak, kao i sa Aljbinom Kurtijem.

Zvanična agenda tog sastanka nije objavljena, pa se ne zna koje će tačno teme biti na stolu. Na osnovu izjava beogradskih i prištinskih zvaničnika i julske krize u odnosima izvjesno je da će do približavanja odnosa Beograda i Prištine teško doći.

Predsednik Vučić kaže da u Brisel dolazi prije svega kako bi se očuvali mir i stabilnost i kako bi se poštovale međunarodne pravne norme – od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma. Odnosno, formiranje Zajednice srpskih opština je glavna tema za Beograd, s obzirom da ni posle više od devet godina Priština nije ispunila tu obavezu.

Za prištinsku stranu ne postoji nijedna druga tema osim uzajamnog priznanja Beograda i Prištine. Kurti je poručio da ga ne zanimaju ni tablice, ni lične karte, tu odluku je odložio za septembar, ali će insistirati na razgovoru o uzajamnom priznanju.

EU pak poručuje da ne želi da nameće rješenja, već da se spuste tenzije i da se dijalogom dođe do kompromisnog rješenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:10