Кокаин заплијењен на улазу у Србију (илустрација) / - Портал Дан
22/03/2023 u 14:24 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbija optužila službenike MUP i BIA za šverc kokaina: Među njima i Ljubo Milović

Na zahtjev TOK, sud je raspisao potjernicu za Milovićem, Kutlešićem i Milojevićem, i donio rešenje kojim im se određuje pritvor

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo je optužnicu protiv devetočlane grupe, među kojima su pripadnici MUP i BIA, kojoj se na teret stavlja krijumčarenje velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Optužnicom, koja još nije pravosnažna, kao vođa ove grupe tereti se crnogorski policajac Ljubo Milović, pišu Novosti. 

Portal Dan podsjeća da i crnogorski istražni i pravosudni organi tragaju za Milovićem zbog sumnje da je radio za klan Radoja Zvicera.

Pored Milovića, optuženi su i radnica BIA Dušica Jovanović, njen suprug Danijel Jovanović, vlasnik firme "Blumen market" Aleksandar Milojević, Strahinja Kutlešić, Milivoje Kišić, Miodrag Pamučina, Živojin Filipović i Milan Krstović.

Pretresi objekata Ljuba Milovića: Pronađeno oružje, municija...

Na zahtjev TOK, sud je raspisao potjernicu za Milovićem, Kutlešićem i Milojevićem, i donio rešenje kojim im se određuje pritvor.

Grupa se sumnjiči da je od 2019. godine do 2. avgusta prošle godine, učestvovala u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Evkadora u Roterdam, odakle su ga prenosili u zemlje Evropske unije, a sumnja se da su drogu prodavali u Holandiji. Optužnica je predata Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu na potvrđivanje.

Viši sud izdao naredbu za raspisivanje potjernice za Zvicerom i Milovićem

VOZAČI

Pamučina, inače vozač u Milojevićevoj firmi, kako se sumnja, angažovao je Filipovića da u Holandiji preuzima novac i prevozi ga u Srbiju i Crnu Goru.

Optužena su još dvojica vozača pomenute firme Filipović i Krstović, koji se terete da su takođe na mjestima utovara droge u Holandiji preuzimali novac, koji su kasnije prevozili u Srbiju ili u Crnu Goru kako bi ga predali Miloviću.

Sumnja se da su iz Srbije u Crnu Goru transportovali veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a dio novca ulagali u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Milojeviću se optužnicom na teret stavlja da je po Milovićevim nalozima pripadnicima grupe dao na korišćenje kamione svog preduzeća, kako bi novac iz Holandije prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Kutlešić je optužen da je ostalim pripadnicima prenosio Milovićeve naloge, a dio novca od prodaje narkotika je, kako se sumnja, zadržao za sebe.

Sumnja se da su Jovanović i Kišić preuzimali novac koji je stigao iz Holandije, dok je Jovanović zajedno sa svojom suprugom Dušicom pakovao novac u vakum kese nakon čega su ga zajedno prevozili u Crnu Goru.

Dio tog novca, kako se tvrdi, Jovanović je kao nagradu zadržavao za sebe. Takođe, Jovanović je, navodi Tužilaštvo, preko svoje supruge pripadnice BIA, kako se sumnja, dobijao podatke o bezbjednosno interesantnim osobama međunarodnog organizovanog kriminala, pa je te informacije prenosio Miloviću.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. maj 2023 02:43