Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
21/08/2023 u 14:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbija: Sedmi dan potrage za mladićem koji je pao sa skutera u Vlasinsko jezero

U ovom trenutku je šest čamaca na samom jezeru, jedan pripada Žandarmeriji, ostale je porganizovala porodica. Ali nedovoljno, jer se radi o velikoj vodenoj površini

Sedmi dan traje potraga za mladićem Nikolom, starim 28 godina, koji je pao sa skutera u Vlasinsko jezero. Porodica sedam dana provodi pored jezera i apeluje na državu da zatraži pomoć Francuske, koja je, kako kažu, spremna da se uključi, kako bi više ekipa bilo u potrazi.

Na obali je tridesetak ljudi, uglavnom su to članovi porodice i prijatelji, javlja N1.

U ovom trenutku je šest čamaca na samom jezeru, jedan pripada Žandarmeriji, ostale je porganizovala porodica. Ali nedovoljno, jer se radi o velikoj vodenoj površini.

Nikolina majka kaže da će agonija da ih ubije. „Hvala svima prijateljima, rodbini, svi su tu. Žandarmerija je došla iz Beograda, daju sve od sebe, ali nisu u mogućnosti više nego što mogu trenutno. Apelujem na Vladu, predsjednika i gradonačelnika Leskovca i svako ko može da nam pomogne, na one koji imaju čamce, koji bi željeli da pomognu da se naše dijete nađe. Značilo bi nam mnogo u ovom teškom trenutku. Kao što vidite ogromno je jezero“, navodi.

Ona je ispričala da im je konzul Francuske ponudio pomoć, da su došli odmah sjutradan, pošto je Nikola imao dvojno državljanstvo, francusko i srpsko, ali da ne mogu da reaguju bez zvaničnog poziva. „To se desilo na teritoriji Srbije, on je ovdje Srbin, da se desilo na teritoriji Fancuske ili u bilo kojoj drugoj državi, onda bi Francuska mogla da reaguje. Oni hoće, ali njima treba poziv od Srbije, da ih pozovu, da traže pomoć i oni bi se se uključili… Molila bih srpsku Vladu da ih pozovu pomoć, da se naše dijete što prije nađe, ovo je mnogo teško, nemamo mnogo snage“, navodi ona, piše N1.

Priča da se juče javio ronilački klub iz Brčkog, da ne traže nadoknadu, već da se samo putni troškovi pokriju… „Međutim i oni ne mogu, potrebne su specijalne dozvole, jer su strani državljani“, prenosi.

Kako javlja reporterka N1, uz jezero nema nikakvih znakova upozorenja. Brat od tetke koji je bio sa Nikolom, David, koga su uspjeli da spasu – ispričao je da su upali u vodu sa skuterom, da je struja bila jaka…

Zamolili su predsjednika Srbije da apeluje na francusku vladu i da naša vlada apeluje na francusku. „Nemaju više sredstva, razumijemo, daju maksimalno od sebe… Treba nam druga pomoć i ti iz Brčkog su trebali da dođu, ali nismo dobili dozvolu tužioca iz Vranja jer to nisu profesonalci. A premalo imamo sredstava za pretragu. Majka i otac spavaju tu“, rekla je Nikolina tetka.

Ona apeluje na vlasti da nešto urade, da se bar obezbjedi ekipa kod jezera koja bi pružila prvu pomoć.

Inače, kako javlja reporterka N1, tu nema spasilačkih ekipa.

Kako su rekli sagovornici, biće održan skup u Leskovcu ovim povodom večeras.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:48