foto: kosovo online - petar stano / - FOTO: KOSOVO ONLINE - PETAR STANO
28/09/2023 u 18:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stano: Napadače nikada ne treba izjednačavati sa žrtvama

Kancelarija EU u Prištini istakla zastavu EU na pola koplja u čast poginulim i ranjenim kosovskim policajcima, "žrtvama užasnog terorističkog napada u nedelju"

Evropska unija se suštinski protivi veličanju zločinaca, terorista i oplakivanju za njima, poručio je portparol EU Peter Stano, povodom proglašenja dana žalosti u Srbiji posle sukoba u selu Banjska u opštini Zvečan na sjeveru Kosova.

Peter Stano je potvrdio da je 25. septembra, kada je na Kosovu proglašen dan žalosti, Kancelarija EU u Prištini istakla zastavu EU na pola koplja u čast poginulim i ranjenim kosovskim policajcima, "žrtvama užasnog terorističkog napada u nedelju". Rekao je da to nije učinila delegacija EU u Beogradu, 27. septembra, kada je dan žalosti bio u Srbiji.

- Napadače nikada ne treba izjednačavati sa žrtvama - naveo je Stano u pisanom odgovoru za RSE.

Ono što se desilo u nedjelju je bilo veoma ozbiljno i to treba da se razjasni, jer će biti posledica, poručio je portparol EU Peter Stano.

- Ovo je bio teroristički napad i teroristički napad treba da se istraži. A odgovorne za to treba privesti pravdi. I svako ko je uključen i ko može dužan je da učestvuje i sarađuje kako bi se osiguralo da ovaj teroristički napad ne samo da bude u potpunosti istražen, već da se pravda ispostavi za one koji su ga planirali, koji su ga izveli i koji su stajali iza ovog napada - podvukao je Stano.

Dok Kosovo optužuje Srbiju da stoji iza napada, Srbija to negira.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da za njega napadači na kosovsku policiju nisu teroristi.

- Za mene ti ljudi, kao predsjednika Srbije, nikada neće biti teroristi. Da li mogu da opravdam ubistvo policajca… nema opravdanja i zbog toga će i državni organi Srbije preduzimati korake", izjavio je Vučić u intervjuu za javni servis RTS.

Mnoge članice EU traže uvođenje mjera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:36