Срби на барикадама / - (Фото Бета/АП)
15/06/2023 u 11:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sud u Prištini: M.M. se tereti za "izvršenje terorističkog djela"

Određena mu je jednomjesečna mjera pritvora

Srbinu M.M. uhapšenom u utorak u centru sjevernog djela Mitrovice određena je jednomjesečna mjera pritvora, potvrdio je njegov advokat Nebojša Vlajić. Ovu mu je meru odredio Osnovni sud u Prištini i to, kako preciziraju, za krivično djelo "izvršenje terorističkog dela" početkom decembra prošle godine u vezi sa napadom na kancelarije Opštinske izborne komisije, pirenosi Kossev.

– Sudija za prethodni postupak usvojio je kao osnovan zahtjev Specijalnog tužilaštva Kosova za određivanje mjere pritvora protiv okrivljenog M.M i određen mu je pritvor na određeno vrijeme od jednog mjeseca zbog osnovane sumnje da je isto lice izvršilo krivično djelo "izvršenje dela terorizma u saizvršilaštvu" – naveli su iz ovog suda.

On se konkretno tereti da je 6.12decembra prošle godine kako dalje navode iz Osnovnog suda u Prištini, u cilju "ozbiljnog zastrašivanja, onemogućio lokalne izbore".

– Okrivljeni M.M se sumnjiči da je 6.12.2022. godine u saradnji sa drugim licima, u kancelarijama Izborne komisije u Sjevernoj Mitrovici, u cilju ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, onemogućio lokalne izbore kao i u cilju destabilizacije ili uništavanja osnovnih političkih i ustavnih struktura Republike Kosovo; kada su službenici CIK-a i policajci otišli ​​da otvore kancelariju, okrivljeni M.M. je zajedno sa drugim licima bacio dvije ručne bombe i dvije šok bombe, u kojem slučaju su jedna granata i dvije šok bombe eksplodirale i kao rezultat toga pričinjena je značajna materijalna šteta, a životi službenika CIK-a i policije bili su ugroženi –navode iz suda.

Izbori su u tom periodu odloženi za april 2023. godine.

M.M. se, kako je prethodno potvrdio njegov advokat, tereti i za "pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja", kao i za "ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom".

M.M. se trenutno nalazi u zatvoru u Podujevu.

Na jučerašnju odluku Osnovnog suda, njegova odbrana uložiće žalbu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:16