hašim Tači / - (foto: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL)
30/01/2024 u 18:20 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svjedok na suđenju Tačiju: OVK kod Orahovca ubijala Albance proglašene za kolaborante

Prema optužnici, u Drenovcu je bio jedan od pritvora u kojima je OVK nezakonito držala, mučila i ubijala Albance koje je proglasila za saradnike srpskih vlasti, Srbe i Rome

Zaštićeni svjedok optužbe izjavio je danas, na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju da je tokom rata na Kosovu obišao više štabova OVK u okolini Prizrena, gdje je saznao da su u selu Drenovac kod Orahovca ubijani Albanci koje je OVK proglasila za kolaborante.

Tači i članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima, 1998. i `99, u više od 40 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji.

Svjedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 4325, iskaz je dao na zatvorenoj sjednici, a prema kratkom sažetku njegove izjave, koju je u sudnici pročitao tužilac, on je štabove OVK obilazio kao sekretar tijela čije je ime redigovano.

- Svjedok opisuje šta je video i čuo na svakoj od tih lokacija, uključujući i informacija o zatvorenicima, i identifikuje komandante OVK...", piše u sažetku.

U jednom od štabova OVK, svjedok je dobio informaciju da su osobe "koje je OVK ubila u Drenovcu" kod Orahovca bile "kolaboranti".

Prema optužnici, u Drenovcu je bio jedan od pritvora u kojima je OVK nezakonito držala, mučila i ubijala Albance koje je proglasila za saradnike srpskih vlasti, Srbe i Rome.

Svjedok 4325 je izjavio i da je ubrzo napustio Kosovo i otišao u Albaniju, ali da su ga tamo uhapsili vojnici OVK.

U junu 1999. svjedok se na Kosovo vratio istog dana kada je u pokrajinu ušao Kfor i vidio je da su članovi OVK preuzeli vlast u Prizrenu i u Gnjilanu.

Svjedok je opisao šta je tada video u tim miestima.

U nastavku procesa, svjedoka unakrsno ispituju branioci optuženih.

Na današnjem zasjedanju, raspravno vijeće predsjedavajućeg Čarlsa Smita izrazilo je zabrinutost zbog najave američkog advokata Grega Kihoa da će otkazati punomoćje prvooptuženom Tačiju.

Kiho je zahtijev za razrješenje podneo 19. januara, uz obrazloženje da Tači "nije ispunio obaveze" prema njemu i petoro njegovih saradnika.

Veće će o tom zahtjevu raspravljati sutra, po okončanju iskaza svjedoka, ali će i to zasjedanje biti zatvoreno za javnost.

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Prije početka sudjenja, tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti, 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:22