Parada ponosa u Beču / - SKRINšAT
11/07/2022 u 22:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Beogradu u septembru „Evroprajd” i najveća Parada ponosa u jugoistočnoj Evropi

Najznačajniji događaj za LGBT populaciju planiran je 17. septembra u 17 sati, očekuje se prisustvoi između 15.000 i 20.000 gostiju. Beograd je prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će organizovati ovu manifestaciju. Neshvatljive izjave Šapiča da neće otvoriti „Evroprajd"

Beograd će od 12. do 18. septembra biti domaćin „Evroprajda”, najznačajnijeg evropskog događaja za LGBT zajednicu, i prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će organizovati ovu manifestaciju.

Direktor „Beograd prajda” Marko Mihailović očekuje se da će ovom događaju prisustvovati između 15.000 i 20.000 gostiju iz zemlje i inostranstva, a 17. septembra u 17 časova zakazana je velika evropska parada ponosa, koja će proći centralnim beogradskim ulicama i podsjetiti na zahteve koje LGBT zajednica u Srbiji ima od 2017. godine.

On je rekao da su njihovi zahtjevi isti jer nisu ispunjeni već pet godina, a listu tih zahtjeva predvodi usvajanje Zakona o registrovanom partnerstvu i Zakona o rodnom identitetu.

"Tražimo i brzu i adekvatnu reakciju državnih organa i javnu osudu predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT zajednici, kao i usvajanje lokalnih akcionih planova za pripadnike manjinske seksualne orijentacije", rekao je Mihailović za Politiku.

On je kazao da se "među zahtjevima nalaze i izvinjenje svim građanima Srbije koji su prije 1994. godine na sudski i bilo koji drugi način bili progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kao i adekvatno obrazovanje mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu".

"I konačno, tražimo da preekspoziciona (PREP) i postekspoziciona (PEP) profilaksa, koje se koriste u prevenciji HIV virusa, budu besplatne i lako dostupne našim sugrađanima", naveo je Mihailović.

On kaže da će tokom „Evroprajda” gosti imati priliku da posjete pozorišni Prajd festival, koji će se sastojati od šest predstava i pet pratećih programa, među kojima se nalaze i četiri gostujuće predstave iz Holandije, Poljske, Francuske i Švajcarske, kao i dve produkcije „Hartefakta”.

Tokom Nedjelje ponosa biće održana i četvorodnevna konferencija o ljudskim pravima, koja će biti održana u beogradskom Domu omladine.

Koncertni program zakazan je za 16. i 17. septembar, a pored domaćih izvođača, nastupiće i poznati evropski muzičari.

"Neshvatljive izjave novog gradonačelnika Aleksandra Šapića da neće otvoriti „Evroprajd”, već će predvoditi „Dan porodice”, koji se obeležava 15. maja. Poražavajuće je da on ne razumije značaj ovog događaja za imidž Beograda, kao ni činjenicu da će beogradski budžet biti puniji nakon posete 20.000 ljudi iz inostranstva. Kada je „Evroprajd” bio organizovan u Beču, iz gradske kase je izdvojeno tri miliona eura, a kada je Kopenhagen prošle jeseni bio prestonica „Vorldprajda”, gradski oci donirali su sedam miliona evra za ovu manifestaciju", kazao je Mihailović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 15:34