/ FOTO ILUSTRACIJA UP TVITER
03/08/2022 u 12:23 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uhapšeni policajac i pripadnica BIA, dovode se u vezu i sa nezakonitostima u CG

Pripadnici MUP-a Srbije, Sektora unutrašnje kontrole u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA uhapsili su policijskog službenika UKP D. J. (41), njegovu suprugu pripadnicu BIA D. J. (39), bivšeg policijskog službenika K. M. (44) i građanina Ž. F. (34)

Pripadnici MUP-a Srbije, Sektora unutrašnje kontrole u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA uhapsili su policijskog službenika UKP D. J. (41), njegovu suprugu pripadnicu BIA D. J. (39), bivšeg policijskog službenika K. M. (44) i građanina Ž. F. (34) iz Aranđelovca zbog sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, u dužem vremenskom periodu, krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije, a potom novac stečen prodajom kokaina transportovali iz Evropske unije u Srbiju i Crnu Goru, saopštio je MUP Srbije.

Osumnjičeni D.J. je zloupotrebljavajući službeni položaj, a za potrebe organizovane kriminalne grupe i na zahtjev drugih članova te grupe, vršio provjere kroz baze podataka MUP-a, pribavljao podatke o istragama koje vodi UKP i povjerljive podatke neovlašćeno saopštavao ostalim članovima ove grupe, navodi se u saopštenju.

On se sumnjiči i da je iz Srbije u Crnu Goru transportovao veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a dio novca ulagao u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

D. J. pripadnica BIA je, zloupotrebljavajući službeni položaj, provjerama kroz baze podataka BIA, pribavljala podatke o istragama koje vodi BIA i povjerljive podatke neovlašćeno saopštavala ostalim članovima ove grupe, kako se dodaje.

Sumnja se da je K. M. učestvovao u organizaciji krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije i prikupljanju novca od prodate opojne droge, kao i u transportu novca iz Srbije u Crnu Goru. Dio novca stečenog od prodaje kokaina ulagao je u izgradnju nekretnina na teritoriji Srbije i Crne Gore, prenosi RTCG portal.

Osumnjičeni Ž.F. je kao vozač u međunarodnom teretnom transportu novac od prodaje kokaina transportovao iz Evropske unije u Srbiju i Crnu Goru.

Osumnjičenima je, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal određeno zadržavanje do 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca, a policijski službenik D.J. i pripadnica BIA D.J. i zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i krivično djelo iz člana 98. Zakona o tajnosti podataka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:41