/ Жозеп Борељ
12/05/2021 u 07:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брисел жели скориjи улазак Београда под његово окриље и брзо рjешавање косовског питања

Министри спољних послова ЕУ састали су се у Бриселу, а тема сусрета била jе, како jе то обjаснио Борељ, ситуациjа на западном Балкану. Званичник Брисела jе тамо представио своj „нон пеjпер” за Западни Балкан

Европску Униjу у суштини не занима Босна и Херцеговина него Србиjа, Брисел жели скориjи улазак Београда под његово окриље и брзо рjешавање косовског питања. То jе главна порука незваничног документа, такозваног нон пеjпера и то четвртог по реду коjи се поjавио у последњих мјесец дана, а чиjи jе потписник високи представник ЕУ Жозеп Борељ. Њиме, у ствари, ЕУ поручуjе: „Ту смо, и пратимо ситуациjу”.

Министри спољних послова Европске униjе састали су се прије два дана у Бриселу, а тема сусрета била jе, како jе то обjаснио Борељ, ситуациjа на западном Балкану. Званичник Брисела jе тамо представио своj „нон пеjпер” за Западни Балкан и истакао да jе циљ разговора како да се Униjа jаче ангажуjе у региjи и да понуди бољу, снажниjу европску перспективу за регион.

Сусрет jе организован, како наводи Jутарњи лист, на хрватску инициjативу и то након што се поjавио „нон пеjпер”, наводно настао из пера словеначког и мађарског премиjера, Jанеза Jанше и Виктора Орбана, а коjи jе предлагао да се БиХ распадне по етничком критериjуму.

Загреб jе потом, како се наводи, покренуо „хвалевриједну дипломатску акциjу, придобио подршку пет чланица, међу коjима Словениjу и Мађарску, и подијелио чланицама своj „нон пеjпер”, коjи се залаже за териториjално очување БиХ”. То jе и разумљиво, jер jе нестабилност БиХ стратешка ноћна мора за Хрватску и Србиjу.

– За ЕУ jе кључни проблем Србиjа и косовско питање. Србиjа jе наjвећа држава у региjи, с упливом у БиХ, Црноj Гори, Северноj Македониjи – наводи Jутарњи лист.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:52