Високи Дечани / -РТС
10/04/2021 u 20:25 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Манастир Дечани на листи најугроженијих локалитета у Европи

Високи Дечани су једини споменик у Европи који се 20 година у континуитету налази под снажном војном заштитом, будући да је ријеч о споменику изузетно велике историјске и културне важности за Европу и свијет
Манастир Високи Дечани уврштен је на листу једног од најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе за 2021. годину, имајући у виду историјски значај и културне вриједности, као и „ургентност његове угрожености”, саопштило је Министарство културе и информисања Србије.
Из Министарства културе подсјећају да је сигурност тог споменика српске културе из 14. вијека, који је од непроцјењивог значаја за свјетско културно наслеђе, била угрожена прошле године због незаконитих радова на путу у непосредној близини заштићене зоне манастира.
Високи Дечани су једини споменик у Европи који се 20 година у континуитету налази под снажном војном заштитом, будући да је ријеч о споменику изузетно велике историјске и културне важности за Европу и свијет, истиче министарство.
Манастир, који је као своју задужбину и маузолеј основао краљ Стефан Дечански, након чије смрти је радове наставио његов син Душан, уписан је на Унескову Листу свјетске баштине, док се од 2006. године, налази и на Унесковој Листи угрожене свјетске баштине.
Манастир Српске православне цркве на Косову и Метохији Високи Дечани сврстан је на листу седам најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи за 2021. годину, коју је саставила паневропска федерација за очување културног наслеђа „Европа ностра”.
(РТС)
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:51