National G / - NTO
16/12/2022 u 22:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Impresivni crnogorski predjeli na stranicama britanskog "National Geographic Traveller"

Biogradsku goru morate posjetiti u junu, jer sa preko 2000 vrsta biljaka predstavlja pravi tepih od poljskog cvijeća. Staze okružene šumama i snijegom prekrivenim vrhovima su svuda na sjeveru Crne Gore, navodi se u tekstu

Članak o Crnoj Gori na deset strana, sa impresivnim fotografijama slikovitih pejzaža crnogorske obale i planina, objavljen je u magazinu “National Georaphic Traveller“, kao rezultat studijskih posjeta novinarke i fotografa ovog magazina, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Kako je saopšteno iz NTO, riječ je o jednom od najuticajnijih britanskih magazina specijalizovanom za putovanja, na čijoj se naslovnici našla i Crna Gora. Afirmativni članak pod nazivom “All around the mountain“ potpisuje britanska urednica Sara Barel, koja je boravila u Crnoj Gori u maju tekuće godine, dok su fotografije rezultat studijske posjete fotografa Džordana Benksa.

- Nazvana po ogromnom masivu koji se uzdiže strmo nad Jadranom - Crna Gora, je u stvari mjesto guste zelene šume, kristalno plavih jezera i bijelih vrhova. Putovanje kroz balkanski biser otkriva bogatstvo priča i znamenitosti upakovanih u jednu državu, istakla je Sara Barel opisujući Crnu Goru.

image

National G

- NTO
image

National G

- NTO

Naročito je impresioniralo Skadarsko jezero koje naziva “prostranstvo tirkizne boje”, te je slikovito opisala krstarenje kroz lokvanje sa bijelim cvjetovima koji su raštrkani po cijelom jezeru.

- Put od Skadarskog jezera do glavnog grada Podgorice okružen je vinogradima koji se prostiru na 2 300 hektara, što ovu malu zemlju čini ponosnim vlasnikom najvećeg pojedinačnog vinograda na kontinentu. Crna Gora posjeduje neke od najvećih raznolikosti jedinstvenog i autohtonog vinskog grožđa na Balkanu, a nekoliko crnogorskih sorti grožđa nema nigdje drugdje u svijetu, navodi se u članku.

Barel detaljno opisuje Durmitorski prsten, Biogradsku goru, selo Njeguši, Stari Bar, Sveti Stefan, Lušticu, Bokokotorski zaliv i druga mjesta koja je obišla tokom četvorodnevne posjete.

- Biogradsku goru morate posjetiti u junu, jer sa preko 2 000 vrsta biljaka predstavlja pravi tepih od poljskog cvijeća. Staze okružene šumama i snijegom prekrivenim vrhovima su svuda na sjeveru Crne Gore, navodi se u tekstu.

Posebno opisuje put od Prijestonice Cetinje do Bokokotorskog zaliva, koji vodi preko serpentina, sa kojih se, kako kaže Barel, pruža jedinstven pogled na strme planine koje u podnožju izgledaju kao da izviru iz mora. Za Kotor kaže da je riznica UNESCO-a, a oduševljenje je izazvao i specifičan spoj raznih kultura u svim gradovima na primorju Crne Gore.

Sa preko 58 000 čitalaca po štampanom izdanju, National Geographic Traveller predstavlja jedan o najuticajnijih magazina iz oblasti putovanja u Velikoj Britaniji. To potvrđuje i činjenica da je dobitnik brojnih priznanja, uključujući i Best Consumer Holiday Magazine na British Travel Awards 2019, 2017, 2015 i 2014. U januaru će priča biti objavljena i na portalu nationalgeographic.co.uk, koji bilježi oko 33.000 pratilaca i 10 miliona pregleda stranice godišnje, dok se četvrtina tog broja pregleda odnosi na odjeljak o putovanjima.

- Ovaj članak je nastavak dobre saradnje NTO CG sa svjetskim liderom u geografiji, kartografiji, istraživanju i putovanjima, “National Geographic Traveller” na planu pozicioniranja Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije.  Podsjećamo da je ovaj magazin Crnu Goru svrstao u jednu od sedam najprivlačnijih destinacija na svijetu za porodična putovanja u 2021. godini. U članku “Najbolje od svijeta: sedam nezaboravnih porodičnih putovanja za 2021. i dalje” Crna Gora, kao druga na listi “Best of the World 2021”, rame uz rame, stoji uz destinacije kao što su Japan, SAD, Kanada i Velika Britanija, navode iz NTO.

Pored NTO CG studijske posjete novinarke i fotografa ovog magazina dale su i strateški partner NTO CG - agencija Gold Travel i HG Budvanska rivijera, lokalna turistička organizacija Kotora, Kolašina, Žabljaka, Bara, Budve, Tivta, Cetinja i Podgorice, hotel Casa di Pino, Cue Podgorica, The Chedi Luštica Bay, Explorer DMC, Plantaže 13. jul, Montenegro Stars, Lipska pećina i Nacionalni parkovi Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:54