Dritan Abazović / - SCREENSHOT YOUTUBE
27/07/2023 u 22:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: U proteklom periodu svjedočili smo rađanju demokratije, napravili smo meteorske korake

U Crnoj Gori sad živi pregovaranje, svako sa svakim razgovara, nema tenzija, a izborni proces slobodan, kazao je premijer

U tri godine smo napravili iskorake koji su meteorski. Sad je važno da ne pravimo korake unazad, kazao je premijer Dritan Abazović tokom panela Civilizacija "Jednina - množina - cjelina: Razgovori, dogovori, pregovori i drugi demoni" koji je u Kuslevovoj kući organizovala Grupa građana CIVIS na čelu sa dr Srđom Pavićevićem.

- U Crnoj Gori sad živi pregovaranje, svako sa svakim razgovara, nema tenzija, a izborni proces slobodan. Primjećujem da danas tokom sastavljanja nove Vlade nema teških pitanja koja su determinisala izbore kao što su Temeljni ugovor, Srebrenica, mnoge druge stvari - rekao je premijer.

Crna Gora je, kako je istakao, prešla jednu stepenicu političke kulture koju ranije nije imala.

- To, naravno, ne umanjuje odgovornost političkih subjekata da i dalje razvijaju političku kulturu, ali to budi nadu da smo mi zaista kao društvo na pravom putu - naveo je Abazović. 

Premijer Crne Gore je istakao da je najvažnije da se procesi dešavaju brzo.

- Veliki sam optimista, sa politikološkog aspekta. Samo je važno da procese ne vratimo unazad. Sve ostalo će se razriješiti. Konačnih rješenja nema u zdravom parlamentarnom životu. Mi smo često žrtvovali demokratiju zarad stabilnosti. U proteklom periodu svjedočili smo rađanju demokratije - kazao je još Abazović. 

Crnoj Gori, ističe on, nedostaje malo da dođe u završnu fazu demokratije.

- Ta faza podrazumijeva da svako odgovara za postignute rezultate dok je bio na vlasti. Još nijesmo na tom nivou, ali u odnosu na, recimo, 2016. godinu - stvari su neuporedivo bolje. Pobjeda evropske agende je ovaj događaj danas, kad ljudi pristojno razgovaraju i dogovaraju se - zaključio je Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 07:05