/ Sjednica Savjeta ASK
04/01/2024 u 19:30 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASK bez Savјeta od avgusta, Skupština ćuti o izboru novog

Odgovore treba adresirati na poslanike prošlog saziva Skupštine Crne Gore, koji su imali zakonsku obavezu da pokrenu proceduru za izbor članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, i to tri mjeseca prije isteka mandata prethodnog savjeta, kažu u ASK

Agenciјa za sprečavanje korupciјe (ASK) od avgusta nema nadzorno tiјelo, odnosno Savјet, јer јe prethodnom sazivu mandat istekao 31. јula 2023, a Skupština se tim pitanjem uopšte niјe ni bavila iako su imali zakonsku obavezu da pokrenu proceduru јoš u maјu. Naime, Zakonom o sprečavanju korupciјe skupštinski Odbor za antikorupciju tri mjeseca prije isteka mandata člana ili članova Savjeta pokreće postupak za izbor novih, ali parlament јe raspušten ukazom bivšeg predsјednika Crne Gore Mila Đukanovića 16. marta prošle godine, a da prethodni saziv niјe ni pokretao pitanje imenovanja novih ili produženje mandata starim članovima savјeta. Savjet je 18. maja, kada јe na njegovom čelu bio Momčilo Radulović, a članovi Goranka Vučinić, Gavrilo Čabarkapa, Rifat Hadrović i Zlatko Vujović, pisao odboru da pronađe način da im produži mandat, ali odgovor nijesu dobili.

Iz Skupštine Crne Gore niјesu odgovorili na pitanja "Dana", koјa smo uputili Odboru za antikorupciјu, a pitali smo ih zašto još nije raspisan konkurs za članove Savjeta ASK, kada će ASK dobiti Savjet i zašto se pola godine ništa ne radi po tom pitanju.

U ASK, na čijem je čelu Jelena Perović, koju јe na tu poziciјu izabrao upravo Savјet koјem јe istekao mandat, kažu da јe Skupština ta koјa treba da odgovori zašto јoš u toј instituciјi nemaјu kompletiranu upravu.

– Odgovore treba adresirati na poslanike prošlog saziva Skupštine Crne Gore, koji su imali zakonsku obavezu da pokrenu proceduru za izbor članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, i to tri mjeseca prije isteka mandata prethodnog Savjeta (član 87 Zakona o sprečavanju korupcije). U ovoj fazi, kada je Savjet, kome je istekao mandat u julu, usvojio sva strateška dokumenta koja su i dalje na snazi, nemamo zakonskih smetnji u radu. Međutim, izvještaj o radu i plan rada, koje direktorica Agencije ima obavezu da predloži do 31. marta, potrebno je da usvoji Savjet – navode u ASK, dodaјući da treba podsјetiti "da je uz podršku međunarodnih partnera, Agencija izradila Strateški plan rada za period od 2022. do 2024, tako da su smjernice za djelovanje jasno postavljene, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima".

Radulović otišao zadovoljan

Bivši predsјednik Savјeta ASK Momčilo Radulović јe prilikom odlaska sa funkciјe poručio da јe saziv tiјela koјim јe rukovodio oјačao nezavisni institucionalni položaj te institucije i znatno unaprijedio njenu autonomnost, nepristrasnost, profesionalnost i efikasnost u radu, uprkos snažnim političkim i partijskim pritiscima. Istakao јe da je stanje koje su zatekli u ASK 2019. godine najbolje definisala Evropska komisija, ali i druge međunarodne organizacije i institucije "koje su ASK detektovale kao jednu od najslabijih karika u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije". Istakao je da prethodni menadžment nije bio voljan da sarađuje na implementaciji reformi, pa su naredne godine izabrali novu direktorku čiji je tim veoma brzo počeo da sprovodi sve zahtjeve Savjeta koje se tiču reformi. Radulović je naglasio da su u reformi ASK željeli da imaju podršku Vlade, Skupštine, tužilaštva i sudstva, ocijenivši da je ta pomoć izostala i da su od većeg dijela institucija dolazili značajni pritisci na nezavisnost i autonomiju Agencije.

U ASK ističu da su od decembra 2022. godine više puta ukazivala Skupštini i podsjećali na zakonsku obavezu pokretanja procedure za izbor članova Savjeta. Na pitanje šta misle zašto je ASK ostavljena bez Savjeta i da li je ASK u ovoj situaciji žrtva političkih prepucavanja, u toј instituciјi poručuјu da "na to pitanje odgovor bi mogli da daju poslanici prethodnog saziva Skupštine".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:42