/ grafika mans foto
14/10/2023 u 12:53 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASK dvije godine ignoriše presude za Mila Đukanovića

Ovakvo postupanje ASK kada su u pitanju visoki državni funkcioneri još je jedna potvrda sumnji u objektivnost i nepristrasnost ove institucije, na šta se u kontinuitetu ukazuje i u izvještajima relevantnih međunarodnih institucija, uključujući i Evropsku komisiju, navode iz MANS-a

Upravni sud je krajem septembra, odlučujući po zahtjevu MANS-a, ponovo donio odluku kojom obavezuje Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) da sprovede zakoniti postupak provjere imovine bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Prva presuda po tužbi MANS-a donijeta je još 2021. godine, ali je ASK do danas nije izvršio, niti odgovorio na zahtjev Upravnog suda da im dostavi spise predmeta o do sada sprovedenoj provjeri imovine Mila Đukanovića.

MANS je još u aprilu 2019. godine ASK podnio inicijativu za pokretanje postupka utvrđivanja da li je Đukanović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije kada je iz godišnjih izvještaja o prihodima i imovini izostavio informaciju da posjeduje kolekciju ručnih satova koji na tržištu vrijede više miliona eura. Agencija je odgovorila da imovina koju je Đukanović prijavio "u potpunosti odgovara onome što je registrovano u zvaničnim evidencijama državnih organa", ali i propustila da od Đukanovića traži izjašnjenje o porijeklu skupocjenih satova.

Zavjet ćutanja o postupcima

Kako je "Dan" pisao u junu, ASK vodi tri postupka protiv bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali ni o jednom nema informacija, kao ni o fazama u kojima se nalaze ti procesi, jer su tajni. Prema podacima koji su dostupni javnosti, ASK vodi postupke koji se odnose na bivšeg predsjednika države i lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića a tiču se njegovih skupocjenih satova i stajlinga njegove supruge Lidije, a poslednji je pokrenut nakon što je "Dan" objavio da je bivši šef države na poklon dobio dva automobila marke "audi", koja je ostavio na korišćenje novom predsjedniku države Jakovu Milatoviću, koji je juče bio nedostupan.

Nakon pisanja "Dana", iz ASK su saopštili da su pokrenuli postupak provjere ko je, kada i po kom osnovu bivšem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću poklonio dva automobila marke "audi A8" za potrebe institucije Predsjednika Crne Gore.

– Odlučujući po tužbi na ovakvu odluku ASK, Upravni sud je još u septembru 2021. godine donio presudu u korist MANS-a i konstatovao da postupak provjere od strane ASK nije sproveden u skladu sa zakonom, te naložio da donesu novo, zakonito rješenje. U presudi se takođe navodi da je ASK bila dužna da sprovede takozvani ispitni postupak i zatraži izjašnjenje javnog funkcionera, imajući u vidu da se radi o imovini za koju se ne vodi evidencija kod državnih organa. Kako dvije godine nakon toga AKS još uvijek nije izvršila pomenutu presudu, MANS je od Upravnog suda zatražio da donese takozvanu meritornu odluku – upravni akt kojim bi se zamijenilo rješenje koje ASK već dvije godine odbija da donese – saopšteno je iz MANS-a.

Navode da ih je Upravni sud nedavno obavijestio da su spriječeni da dalje postupaju zbog ASK.

– Iz Upravnog suda su nas informisali da nisu u mogućnosti da donesu pomenuti upravni akt jer ASK nije dostavila spise predmeta koji se odnose na provjeru Đukanovićeve imovine. Umjesto toga, Upravni sud je ASK ostavio novih 30 dana da izvrši presudu iz 2021. godine i pokrene zakoniti postupak provjere Đukanovićeve imovine. Ovakvo postupanje ASK kada su u pitanju visoki državni funkcioneri još je jedna potvrda sumnji u objektivnost i nepristrasnost ove institucije, na šta se u kontinuitetu ukazuje i u izvještajima relevantnih međunarodnih institucija, uključujući i Evropsku komisiju – istakli su iz MANS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 02:44