Tara, ilustracija / - Dan
23/03/2024 u 13:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajović: Voda je naš neprocjenjiv resurs, smanjimo njenu potrošnju i čuvajmo je od zagađenja

Misija Uprave za vode je da promoviše održivo upravljanje i zaštitu vodnih resursa Crne Gore, kazala je direktorica Vesna Bajović povodom Svetskog dana voda

Brajović je to rekla u petak na svečanosti koju je Uprava za vode organizovala povodom 22. marta - Svjetskog dana voda.

Ona je istakla da je riječ o datumu koji podsjeća na ključnu ulogu ovog prirodnog bogatstva i nužnost njegovog očuvanja za buduća pokoljenja.

- Kroz saradnju sa lokalnim zajednicama, drugim državnim institucijama, međunarodnim i nevladinim organizacijama, kontinuirano radimo na razvoju strategija i politika koje će osigurati da vode naše zemlje ostanu čiste, dostupne i zdrave, za sve naše građanke i građane - kazala je Bajović.

Ona je istakla da je Uprava za vode u protekloj godini realizovala brojne aktivnosti i projekte u oblasti regulacije vodotoka, zaštite kvaliteta voda i zaštite od njihovog štetnog dejstva.

Brajović je kao krunu aktivnosti navela predstavljanje Geoportala i Katastra eksploatacije rječnih nanosa.

- Svjesni smo da zaštita vode zahtijeva zajednički trud. Stoga pozivam svakog od vas da prepozna svoju ulogu u očuvanju ovog neprocjenjivog resursa. Mali koraci u svakodnevnom životu, poput smanjenja potrošnje vode, zaštite voda od zagađenja i promocije održive potrošnje, mogu imati veliki uticaj - poručila je Bajović.

Generalni direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Furtula, ocijenio je da Svjetski dan voda podsjeća da voda nije neograničen resurs i da se njome mora mudro upravljati.

- Kroz naše projekte i inicijative nastojimo da zaštitimo naše vodne resurse i osiguramo da budu dostupni svima. Međutim, pred nama su brojni izazovi, kao što su negativni uticaji klimatskih promjena, zagađenje i pristup vodi - rekao je Furtula.

U okviru svečanosti dodijeljene su nagrade za najbolje radove na literarnom konkursu, koji je Uprava za vode organizovala u saradnji sa Fondacijom “Čini dobro” za učenike i učenice osnovnih škola na temu “Voda za mir”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:06