BioMedMath - Биомедицинска математика / - BIOMEDMATH
21/05/2022 u 08:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BioMedMath - Биомедицинска математика нови дипломски универзитетски студиј у Загребу

Студенти који се одлуче на овај студиј имају прилику упознати се с најновијим иновацијама који се темеље на напредним математичким методама. Пријаве су у току

Волите технологију? Сањате о унапређењу квалитета људских живота, њиховом спашавању и побољшању здравствене заштите? Онда је биомедицинска математика прави одабир за вас. 

Биомедицинска математика, позната као и биоматематика, интердисциплинарна је наука која комбинује науку о животу, медицину, хемију, физику, развој софтвера и математику. Студенти који се одлуче на овај студиј имају прилику упознати се с најновијим иновацијама који се темеље на напредним математичким методама. Природословно-математички факултет Свеучилишта у Загребу на челу са Математичким одсјеком развио је интернационални Дипломски свеучилишни студиј Биомедицинске математике који ће се изводити на енглеском језику. Ради се о првом и једином студију такве врсте у Хрватској те једном од свега неколико таквих студија у читавој Еуропској унији.

Програм и курикулум је развио тим врхунских стручњака из подручја математике, медицине и биологије под вођством проф. др сц. Хрвоја Шикића с Математичког одсјека ПМФ-а у Загребу. Неки од колегија које ће студенти имати прилику слушати су Принципи математичког моделирања,  Механизми људских болести, Молекуларни механизми старења итд., а сви за циљ имају оспособити студенте како би, након завршетка студија, постали врхунски стручњаци у пољу математике с додатним знањем из медицине и биологије потребним у модерном свијету у којем рапидно расте потражња за таквим стручњацима и њиховим знањима.

BioMedMath је сувремени студију који ће студентима омогућити да стекну знања и компетенције потребне за успјешно савладавање модерних изазова. Фармацеутске и биомедицинске компаније, истраживачки институти и лабораторије и јавне знанствено-истраживачке установе само су нека од потенцијалних мјеста за запошљавање таквог кадра који ће допринијети стварању боље сутрашњице. 

Неколико типичних подручја у којима се јавља потреба за математичарима: модели епидемије и пандемије, секвенцирање гена, друге генетске студије, кардиоваскуларни модели (укључујући моделирање тока крви кроз жиле и дизајнирање стентова), развој нових лијекова и анализа разних процеса истраживања у фармацеутској индустрији, различити аспекти биоинформатике, ''биг дата'' анализа у биологији и медицини (укључујући ''дата мининг''), моделирање процеса у људском мозгу (укључујући разне процесе когнитивног пада, рецимо код Алцхајмерове и Паркинсонове болести), процеси старења, еволуцијски процеси, раст и развој органа у тијелу, разни аспекти онколошких студија (укључујући моделирање и анализу раста тумора), широки спектар великог броја софистицираних статистичких метода које се користе и развијају у биомедицини.

Идеално смјештени Загреб и Хрватска, повољни трошкови живота, сигурно окружење, богата културна баштина и понуда те природне љепоте свакако су чињенице које би могле бити додатни потицај за потенцијалне студенте. Коначно, овај студијски програм осигурава изврсну подлогу за могући наставак образовања на постдипломској разини на неком од реномираних европских и свјетских универзитета. Студиј траје двије године, а по завршетку стиче се академска титула магистар/магистра математике.

Пријавите се јер су уписи у току.

Додатне информације доступне су на нашим службеним web страницама, а можете нас контактирати такође на mail адресе: јOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.  и/или darјOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Активни смо и на друштвеним мрежама те нас можете пратити на Инстаграму -  @biomedmath i/ili Facebooku – www.facebook.com/biomedmath.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:02