Mina Brajovic - kancelarija UN o zdravstvu / -SRDJA BOLJEVIC
19/08/2021 u 08:09 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брајовић: Одсуство заједничке борбе носи животе

Све зависи практично од нас и наших навика, односа, одговорности, солидарности и дисциплине, изјавила је епидемиолог Марија Божовић

Шеф канцеларије Свјетске здравствене организације (СЗО) у Црној Гори Мина Брајовић казала је за "Дан" да је било само питање тренутка када ће делта соj бити лабораториjски потврђен и у Црноj Гори, у постоjећим околностима када расположиви подаци упућуjу да се овај сој вируса брзо креће и да jе постао доминантан готово на нивоу читавог региона Европе и врло је интензивне социjалне интеракциjе. Она је упозорила да свако одсуство националног jединства у борби против SARS KoV 2 вируса носи животе и урушава здравље грађана као основни капитал одрживог развоjа и опоравка друштва.

– Лабораториjски потврђено присуство делта соjа важно је упозорење за националне власти о потреби рекалибрирања jавноздравствених мjера како би се прекинуо ланац преношења инфекциjе и успорила трансмисиjа. И сада, као и од првих дана пандемиjе, одговорно понашање грађана представља важну детерминанту коjа обликуjе траjекториjу оболиjевања и умирања од ковида-19. Не треба заборавити, "пеглање" епидемиjске криве ниjе ствар еволуциjе вируса и пандемиjе, већ резултат заjедничког напора грађана и власти – истакла је Брајовићева.

Поручује да осим поштовања основних мjера, укључуjући ношење маске, избjегавање гужви и боравак у затвореном, неадекватно вентилираном простору и одржавање хигиjене руку, веома jе важно интензивирати активности на плану вакцинациjе против ковида-19, посебно у приоритетним популационим групама – у популациjи старих лица, здравствених радника, особа са хроничним обољењима.

– Вирус не бира. Више пута смо се до сада у то увjерили. Оболиjеваjу младе особе и умиру наши суграђани приjе краjа очекиваног траjања живота. То су ненадокнадиви губици и за породицу и друштво у цjелини. Све су ово разлози зашто младе особе коjе су социjално врло активне мораjу да покажу пуну одговорност према себи и друштву и да се вакцинишу – наглашава Брајовићева.

Још 535 новозаражених, шесторо преминуло

У Црној Гори јуче је дијагностиковано 535 новозаражених вирусом корона, и то 482 међу грађанима и 53 међу туристима, док је нажалост регистровано и шест смртних исхода. Новообољели су из: Подгорице – 100 заражених, Улциња 74, Будве 51, Бара 48, Никшића 43, Бијелог Поља и Рожаја по 35, Херцег Новог 26, Котора 24, Тивта 21, Берана 15, Даниловграда 12, Цетиња, Пљевља и Плава по девет, Андријевице шест, Петњице пет, Колашина четири, Плужина три, по два у Тузима и Гусињу и по један обољели од ковида у Мојковцу и Жабљаку. Од последица ковида-19 преминуло је троје у Улцињу, а у Будви и Подгорици по једно лице и држављанин Србије. Међу преминулима најмлађи је имао 55 а најстарији 96 година. Укупан број преминулих повезаних са ковид-19 инфекцијом у Црној Гори од почетка пандемије је 1.657.

Додаје да су до сада идентификоване на стотине мутациjа SARS KoV 2 вируса широм свиjета и СЗО их помно прати кроз експертске мреже и систем референтних лабораториjа.

– Присуство делта соjа никако не треба да буде разлог за панику. Расположиви подаци упућуjу да потпуна вакцинациjа са обjе дозе ковид вакцине пружа висок ниво заштите. Мали jе ризик да ће делта соj имати потенциjал да "заобиђе" имуни одговор код поjединца изграђен након вакцинациjе са обjе дозе безбjедном и ефикасном вакцином против ковида-19. Охрабруjу подаци да потпуна вакцинациjа у значаjноj мjери смањуjе ризик развиjања тешке клиничке слике и хоспитализациjе – изјавила је Брајовићева, додајући да охрабруjе што jе Црна Гора у протеклом периоду, у сарадњи са партнерима Институтом "Роберт Кох" из Берлина и СЗО, посвећено радила на jачању лабораториjских капацитета и створила услове да самостално спроводи комплексну процедуру секвенционирања генома SARS CoV2 вируса.

– Очекуjемо да ће резултати и ових диjагностичких процедура утицати на обликовање jавноздравствених мjера и њихову имплементациjу, уважаваjући и епидемиолошку процjену ризика и ниво расположивих капацитета здравственог система – закључује Мина Брајовић.

Епидемиолог Института за јавно здравље Марија Божовић рекла је у изјави за наше новине да није била неочекивана регистрација делта соја и да су очекивали да ће само потврдити његово присуство.

image

Марија Божовић

-Иу л

– Сам број новорегистрованих случајева и овај експоненцијални раст је и давао назнаку о постојању делта соја и тој његовој предиспозицији за лако ширење и лакшу и бржу преносивост. Како ће се ситуација даље одвијати зависи прије свега од нашег понашања. Значи, у мјери у којој будемо поштовали прије свега основне превентивне мјере али и вакцинација довешће до тога да видимо хоћемо ли и даље имати већи број обољелих или ће тај број у одређеном периоду почети да опада. Све зависи практично од нас и наших навика, односа, одговорности, солидарности и дисциплине – изјавила је Божовићева, наводећи да је могуће да ћемо у наредом периоду имати већи број смртних случајева него до сада уколико се настави тренд броја заражених.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 11:33