/ Фото: Интернет
29/07/2021 u 10:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бура на Жабљаку: На еколошком фестивалу приказују филм о Сребреници

Најављена пројекција филма “Quo vadis, Aida?” изазвала оштру реакцију дијела јавности

Најављено приказивање филма “Quo vadis, Aida?” на Грин Монтенегро интернационалном филмском фестивалу, који у суботу 31. јула почиње на Жабљаку. изазвало је оштру реакцију дијела јавности. 

Тим поводом огласили су се из Општинских одбора Нове српске демократије, Демократске народне партије, Покрета за промјене, Демократске српске странке и Праве Црне Горе, који су тражили да организатори фестивала одустану од пројекције, како кажу, скандалозног филма.

Они наводе да је потпуно јасно да је одлука о учешћу филма “Quo vadis, Aida?” на еколошком фестивалу покушај да се његовим приказивањем на отвореном простору и на ексклузивном мјесту, људи присиле да макар на трен баце поглед на нешто на шта добровољно никада главу не би окренули.

- Да није тако, да се не ради о присили, да пропагатори овога филма нису свјесни да је број грађана Црне Горе који би добровољно дошли да га виде занемарљиво мали, предложили би да се на Жабљаку филм прикаже ондје гдје се филмови са оваквом тематиком и приказују – у биоскопској сали жабљачког Центра за културу. И сигурно нико од Дурмитораца, без обзира какав лични став према филму имао, не би ни помислио да се побуни против пројекције у биоскопу, и то не једне пројекције, него, ако је потребно, и по десет пројекција дневно у наредних мјесец дана. Па ко хоће да гледа, по вас дуги дан ако му је мило, нека изволи и ужива - појаснили су из Општинских одбора поменутих партија.

Истим поводом раније су реаговали из Социјалистичке народне партије, такође инсистирајући да се забрани пројекција филма, и да на тај начин избјегну додатно подгријавање страсти у шпицу туристичке сезоне.

- СНП и њен општински одбор у Жабљаку ће подржати сваку иницијативу и манифесацију која ће промовисати Жабљак као туристичку престоницу сјевера Црне Горе. Ни у једном тренутку нијесмо рекли да смо против одржавања фестивала али свакако изражавамо протест против одлуке да се на фестивалу који је замишљен као промоција екологије приказују филмови са ратном тематиком и који могу да изазову опречне реакције како код домицилног становништва тако и код гостију који бораве на Жабљаку - наводи се у реаговању СНП-а.

Подсјетимо, овај филм није приказан у биоскопима у Републици Српској, док га огроман дио јавности у Србији сматра „антисрпским“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:09