Održane radionice za učenike / - FOTO: AEM
26/04/2024 u 16:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

AEM: Snaženje medijske pismenosti među mladima nema alternativu

Agencija za elektronske medije (AEM) i Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizovale su radionice za učenike Srednje mješovite škole u Zeti i gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ u Danilovgradu, u cilju podizanja svijesti srednjoškolaca o važnosti medijske pismenosti.

Iz AEM-a je saopšteno da je cilj radionica o medijskoj pismenosti bilo i osnaživanje mladih da efektivno i kritički učestvuju u konzumiranju medijskih sadržaja, koji su od ključne važnosti za njihovo sagledavanje svakodnevice.

- Na veoma posjećenim radionicama, koje je vodio profesor Nenad Vujadinović, učenici su bili u prilici da uče o medijima, vrijednosnom okviru koji mediji stvaraju, pravilnom i kritičkom čitanju i interpretaciji medijskih sadržaja, provjeri informacija na tradicionalnim i novim medijima - kaže se u saopštenju.

Navodi se da su učenici na radionicama učili i o posljedicama medijske manipulacije, dezinformacija i lažnih vijesti.

Iz AEM-a su rekli da su učenici u Zeti i Danilovgradu pokazali visok stepen zainteresovanosti za interaktivnu radionicu, kao i zavidan nivo svijesti o svakodnevnim manipulacijama informacijama koje se pojavljuju u medijima.

image

Održane radionice za učenike

- FOTO: AEM

Prema njihovim riječima, takav vid neformalnog programa obrazovanja dobar je alat da se i njihove kolege i vršnjaci, kako u opštini Zeta i Danilovgrad, tako i ostalim djelovima Crne Gore, uključe u ove i slične aktivnosti i pomognu jačanje medijske pismenosti.

- Posebnu zahvalnost na otvorenosti i gostoprimstvu, AEM i Misija OEBS-a u Crnoj Gori duguju direktorima i profesorima koji su omogućili održavanje radionica - dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su održane radionice svojevrsni nastavak aktivnosti koje AEM i Misija OEBS-a u Crnoj Gori sprovode u toj oblasti i nastaju kao potreba jačanja medijske pismenosti na svim nivoima.

- Razlog tome su i rezultati nedavno predstavljenog istraživanja javnog mnjenja u kojem je značajan podatak da među građanima Crne Gore, 92 odsto, postoji skoro apsolutna saglasnost da je medijska pismenost od velike važnosti - kazali su iz AEM-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:53