Jasmin Ćorović / M.Novović
22/01/2024 u 19:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ćorović: Ako ne poštuje Bjelopoljce, ministar Mujović bi morao da poštuje Ustav

Ne sporim činjenicu da Pljevljaci udišu nezdrav vazduh, posebno u zimskom periodu, i da podrška države ne smije da izostane, ali isto tako, i građani Bijelog Polja, kao i drugi koji udišu ništa manje zagađen vazduh od građana Pljevalja, treba da imaju apsolutno isti tretman od države, naveo je potpredsjednik BS

Izjava ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića da nije realno obezbijediti subvenciju struje za građane Bijelog Polja, iako građani ove opštine po svim mjerenjima udišu zagađen vazduh, diskriminatorska je, poručio je Jasmin Ćorović, potpredsjednik Bošnjačke stranke.

On je reagovao na današnju izjavu ministra Mujovića, koji je kazao da nije realno da građani Bijelog Polja dobiju subvencije na struju.

- Da stvar bude još gora, opravdanje toj izjavi ministar Mujović nalazi u činjenici da su subvencije za stanovnike Pljevalja obezbijeđene iz razloga jer se u Pljevljima nalaze termoelektrana i Rudnik uglja. Dakle, bez obzira na rezultate zagađenja iz mjernih stanica koje pokazuju slično zagađenje u različitim gradovima, za ministra Mujovića tretman u pogledu subvencija ne može biti isti, pa prednost imaju one opštine koje daju veći doprinos elektroprivredi. Podsjećam ministra kao i ukupnu crnogorsku javnost da shodno članu 23 Ustava Crne Gore, svako ima pravo na zdravu životnu sredinu, a da je posebno država obavezna da čuva životnu sredinu, ali i zdravlje svih ljudi jednako, dakle, bez obzira na benefite koje daje određeno preduzeće ili opština, kazao je Ćorović.

Ističe da bi ministar Mujović morao poštovati Ustav ako neće da poštuje zdravlje građana Bijelog Polja.

- Ne sporim činjenicu da Pljevljaci udišu nezdrav vazduh, posebno u zimskom periodu, i da podrška države ne smije da izostane, ali isto tako, i građani Bijelog Polja, kao i drugi koji udišu ništa manje zagađen vazduh od građana Pljevalja, treba da imaju apsolutno isti tretman od države, a samim tim i iste benifite i subvencije kao Pljevljaci. Na žalost, to nije slučaj. Aktuelna vlast se postavila krajnje diskriminatorski, podvajajući građane na one koji imaju privilegiju da u cilju smanjenja zagađenja životne sredine plaćaju manju cijenu električne energije i one koji tu privilegiju nemaju. Ako je indeks zagađujućih PM 2,5 i PM 10 čestica sličan ili isti u različitim gradovima, onda nejednak tretman vidim isključivo u političkom revanšizmu i pritisku. Bjelopoljci ne bi smjeli da budu građani drugog reda samo zato što je na vlasti u ovoj opštini možda drugačija politička struktura u odnosu na državnu i onu koju prestavlja ministar Mujović, navodi se u reagovanju Ćorovića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

27. april 2024 10:11