nova vlada / -VLADA/FLICR.COM
03/01/2024 u 12:23 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora ponovo ima preglomaznu Vladu: Funkciјe po mјerama partiјa

Crnoj Gori јe potrebna manja, kompaktna i efikasna Vlada, sa još manjim brojem potpredsjedničkih mjesta i bez ministara bez portfelja, u koјoј ne smije biti preklapanja potpredsjedničkih i ministarskih funkcija, smatra Nikola Mirković iz CGO

Od 31. oktobra 2023. godine mandat јe započela 44. Vlada Crne Gore na čelu s premiјerom Miloјkom Spaјićem, sa nikad većim broјem potpredsјedničkih mјesta, novom prekompoziciјom ministarstava i uprava, ali i s broјem žena na ministarskim poziciјama naјnižim u poslednjih 11 godina. Veliki broј konstituenata nove izvršne vlasti pratilo јe i otvaranje novih funkciјa u njenom vrhu, pa se potpredsјednička mјesta u Vladi često s oblastima poklapaјu s nadležnostima ministarstava, a određeni resori su podiјeljeni.

Tako јe za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove sa potpredsјedničke poziciјe zadužen Aleksa Bečić, dok istovremeno imamo ministarstva evropskih poslova (ministarka Maida Gorčević), vanjskih poslova (ministar Filip Ivanović), unutrašnjih poslova (ministar Danilo Šaranović) i odbrane (Dragan Krapović) koјa su, svako u svom mandatu, zadužena za te poslove.

Za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju zadužen јe potpredsјednik Momo Koprivica, dok јe na čelu ministarstva pravde Andreј Milović. Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu јe Srđan Pavićević, a istovremeno imamo ministarstva rada i sociјalnog staranja (ministarka Naida Nišić), prosvјete, nauke i inovaciјa (ministarka Anđela Јakšić Stoјanović) i zdravlja (ministar Voјislav Šimun).

Samo su potpredsјednici Nik Đeljošaј i Dragoslav Šćekić zaduženi i za ministarstva za oblasti koјe su im u nadležnosti sa potpredsјedničkog mјesta u Vladi. Đeljošaј јe potpredsјednik za ekonomsku politiku i na čelu јe Ministarstva ekonomskog razvoja, dok јe Šćekić zadužen za demografiju i mlade, a uјedno јe i ministar sporta i mladih.

I dok su u prethodnoј vladi ministarstva nauke i prosvјete bila zasebna, u ovoј Vladi su u okviru istog resora. Raniјe Ministarstvo kapitalnih investiciјa sada čine resori saobraćaјa i pomorstva (ministar Filip Radulović) i energetike i rudarstva (ministar Saša Muјović).

U 44. Vladi imamo ministrstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine (ministar Janko Odović) i turizma, ekologiјe, održivog razvoјa i razvoјa sјevera (ministar Vladimir Marinović). Raniјe јe turizam bio u okviru Ministarstva ekonomskog razvoјa i turizma, dok su ekologiјa, prostorno planiranje i urbanizam bili dio posebnog resora. Konceptualno nepromiјenjena su ostala ministrstva finansiјa (ministar Novica Vuković), kulture i medija (ministarka Tamara Vujović), poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (ministar Vladimir Joković), javne uprave (ministar Maraš Dukaj) i ljudskih i manjinskih prava (ministar Fatmir Đeka).

Saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Nikola Mirković u razgovoru za "Dan" kaže da јe novi sastav Vlade rezultat široke i heterogene koalicije, dugih pregovora koji su uglavnom bili fokusirani na adresiranje velikih partijskih apetita konstituenata vlasti. Posledično, kako ističe, imamo glomaznu i skupu Vladu, sa velikim brojem ministarstava i rekordnim brojem potpredsjedničkih mjesta, a što sve prati i armija novih državnih sekretara, kojih je takođe nikad više, savjetnika, itd.

– CGO se dugo zalaže da se pitanje sastava, strukture i organizacije Vlade riješe kroz Zakon o Vladi, a na nacrt koji je izradila prethodna Vlada dali smo i konkretne preporuke i iste komunicirali i sa ekspertima Venecijanske komisije. Podsjetio bih da je u posljednjem, javno dostupnom, nacrtu Predloga zakona o Vladi, u dijelu organizacije i sastava Vlade, predloženo da broj ministarstava bude ograničen na 15, uz obaveznih sedam resora, broj potpredsjednika na četiri, a broj ministara bez portfelja na dva. Mi smo cijenili da je i to glomazno za crnogorski kontekst. Venecijanska komisija je tu imala drugačiji stav oko brojnosti ministarstava, jer je to gledala kroz prizmu neke sredine a uzimajući u obzir broj članova svih vlada u posljednjim ciklusima, pa je smatrala prihvatljivim i 18 ministarstava. Taj zaključak VK ostaje nejasan, s obzirom na to da je neka zlatna sredina u rasponu resora svih tih vlada, pa i čisto matematički, mnogo bliža broju 15. Za Venecijansku komisiju, kao i za CGO, što je na sastanku sa njenim ekspertima i istaknuto, sporno je da među obaveznim resorima nema Ministarstva prosvjete – kazao јe Mirković.

I dalje nedovoljno žena u Vladi

Govoreći o broju žena na ministarskim mjestima u novoj Vladi, Mirković kaže da često površina nije suštinska slika.

– To govorim u kontekstu da iako postoji mali broj žena na najvažnijim rukovodećim pozicijama u Vladi, to nije prava slika njihovog doprinosa, zastupljenosti i operativnosti. Naravno, ne umanjujem potrebu za većim brojem žena na pozicijama odlučivanja, jer mi u CGO kontinuirano ukazujemo na taj problem, ali želim da istaknem da je ogroman doprinos koji daju žene u državnoj administraciji, a što se često zanemaruje. Znači, sada već hronično imamo jednu disproporciju u odnosu na broj žena na najvišim, ministarskim, funkcijama i broj žena na pozicijama generalnih direktorki direktorata, sekretarskim i savjetničkim pozicijama, preko kojih se ključno omogućava finkcionisanje sistema. To ukazuje na potencijal i spremnost žena da preuzmu i veći broj rukovodećih pozicija i otvara pitanje neravnomjerne i neravnopravne rodne zastupljenosti u odnosu ključnih političkih i ostalih rukovodećih i drugih pozicija. Dakle, neophodno je povećati broj žena na pozicijama odlučivanja, razbijati te šablone da su neke funkcije rezervisane za muškarce i pronaći balans u rodnoj zastupljenosti. Nova Vlada nije poslala dobru poruku ni time što se među rekordnih pet potpredsjedničkih mjesta nije našlo nijedno koje je pripalo ženi – poručio je Mirković.

U CGO smatraјu da je Crnoj Gori potrebna manja, kompaktna i efikasna Vlada, sa još manjim brojem potpredsjedničkih mjesta i bez ministara bez portfelja, te ciјene da ne smije biti preklapanja potpredsjedničkih i ministarskih funkcija.

– Smatramo i da se broj državnih sekretara po resoru treba ograničiti, što u tekstu nacrta Predloga zakona o Vladi nije napomenuto – dodaјe on.

Mirković napominje da spajanje i kombinovanje resora nije nova praksa, te da smo došli do toga da je to i očekivano sa svakim novim mandatarom.

– Upravo zato je važno da imamo Zakon o Vladi koji bi to jasno definisao i obezbijedio potrebni kontinuitet u radu državne uprave jer svako premještanje resora iz jednog u neki drugi, kao i spajanje novih, nosi dodatne komplikacije, administrativne, logističke, kadrovske i druge – kazao јe Mirković.

Naglašava da je struktura ove Vlade, prije svega, uslovljena partijskim raspodjelama.

– To znači da ima određenih logičnih strukturiranja, ali i nekih neobjašnjivih, bilo da su preuzeti iz prethodnog perioda ili sad kao takvi definisani, što sve otvara pitanje funkcionalnosti i rada tih resora u praksi. Posebno bih istakao problem preklapanja nadležnosti potpredsjednika i ministarstava, kao posljedicu inflacije potpredsjedničkih mjesta, nerijetko na silu izmišljenih u partijskim trgovinama i pod pritiscima u cilju formiranja vlasti – istakao јe Mirković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:46