Nik Đeljošaj / - FOTO: ANDRIJANA DABANOVIć
09/03/2024 u 00:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đeljošaj uputao pitanje Sudskom savjetu: Da li je dozvoljeno da sudija vrijeđa stranke na nacionalnoj osnovi

Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj je odgovorio da reagovanje Sudskog savjeta, a povodom njegove izjave o sudiji Ivani Becić

Ministar Nik Đeljošaj je naglasio osjeća potrebu da odgovori na reagovanje Sudskog savjeta "kako bi javnost na pravi način bila informisana".

- Da li je dozvoljeno da sudija vrijeđa stranke u postupku na nacionalnoj osnovi?; Da li je dozvoljeno da prije iznošenja dokaza, sudija saopšti "možes da se žalis na moju presudu"?; Da li je dozvoljeno da novinari svjesni dezinformišu javnost iznoseći podatke o broju odloženih ročišta i svaljuju krivicu na mene, a pri tom kriju podatke o odlaganju ročišta usljed promjene sudije i nedolaska tužioca?; Da li je dozvoljeno da se sudija podsmijava načinu govora u sudnici? - uputio je Đeljošaj članovima Sudskog savjeta nekoliko pitanja.  

Sudski savjet: Neprimjereni napadi Đeljošaja na sudiju Becić, ako ima dokaze neka ih preda tužilaštvu

- Kako bi očuvao sistem, neću dalje da nabrajam - naveo je on.

Budući da se sve navedeno desilo u postupku u kom sam stranka, konstatovao sam da ovakav odnos i ponašanja mogu imati samo dva razloga, a to korumpiranost ili mržnja!

U potpunosti podržavam nezavisnost i samostalnost sudstva. Ipak, takvu poziciju sudovi i sudije ne smiju zloupotrebljavati već je koristiti za napredak države i ostvarivanje pravde.

Takođe, budući da sam iznio optužbe na račun pristrasnosti sudije koristim priliku da Sudski savjet pitam da li se sudija Becić našla u čuvenim prepiskama o namještanju sudija?

Moramo učiniti sve da imamo i imaćemo poštene sudije koji kao prvo imaju osnovno vaspitanje i rade po Ustavu i zakonu.

Nikad više neće biti u Crnoj Gori da se tužitelji i sudije budu u svrhu politike, nikada!

Ja samo želim pravdu, vaspitanog sudiju, koji nije završio na prepiskama o namještenim slučajevima i koji poštuje Ustav i zakon.

Ako i kad bude to, zatražiću sam skidanje imuniteta.

- A Sudskom savjetu pružam punu podršku, ne kako bi branili nepravdu, nego da uredite sudstvo na najvišem evropskom nivou. Imaćete puno posla i nadam se da ćete uspjeti - saopštio je Đeljošaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:10