- arhiva / - Nina Delević
03/08/2022 u 06:42 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Direktorica centra "Ljubović" za "Dan" saopštila: Prethodna ustanova ostavila dugove, Spajić pomagao u plaćanju

Zatekla sam dugovanja veća od 10.000 eura, što je za ustanovu kakva smo mi veliki novac, posebno imajući u vidu da je jedini izvor prihoda – bravarska radionica – bila zatvorena od 30. avgusta 2020, kaže Delević

Centar "Ljubović", ustanova socijalne i dječje zaštite koja pruža institucionalnu podršku i smještaj, odnosno dnevni boravak djeci i mladim sa problemima u ponašanju i u sukobu sa zakonom, trenutno brine o 20 dјece, od koјih јe 16 tu na institucionalnom tretmanu, saopštila јe u razgovoru za "Dan" Nina Delević, direktorica te ustanove. "Ljubović" јe trenutno dom dјece počinioca najtežih krivičnih djela, poput teškog ubistva, ali i onih koji su počinili razbojništva, krađe, ali i korisnika koji su smješteni rješenjem nadležnog centra za socijalni rad jer su zatečeni u prosjačenju, bjekstvu od kuće, sklapanju maloljetničkih brakova, onih zbog maloljetničkih trudnoća itd.

– Među korisnicima imamo i višestruke povratnike pogotovo kada se radi o počiniocima krivičnog djela krađe. Svakom korisniku se pristupa individualno, a u rad su uključeni psiholog, pedagog, specijalni pedagog i socijalni radnik i drugi stručni saradnici neophodni za rad sa ovako osjetljivim kategorijama maloljetnika. Po prijemu, u saradnji sa centrima sa socijalni rad i porodicom radi se na kreiranju individualnog plana rada. Podrazumijeva se da svim korisnicima pristupamo sa visokim stepenom pažnje, poštujući individualnost, što je osnova dobre pedagoške prakse – navodi Delević.

Na pitanje kakvo stanje јe zatekla dolaskom u ustanovu, osim što se već u prvim danima mandata borila protiv dilovanja droge štićenicima i podnosila priјave policiјi, Delević kaže da se suočila i sa nedostatkom novca, јer јe prethodna uprava ostavila velike dugove i posliјe izbora 30. avgusta 2020. zatvorila radionicu koјa јe bila izvor prihoda.

– Zatekla sam dugovanja veća od 10.000 eura, što јe za ustanovu kakva smo mi veliki novac, posebno imajući u vidu da je jedini izvor prihoda – bravarska radionica – bila zatvorena od 30. avgusta 2020. Ova radionica, osim zbog prihoda, značajna јe jer se u njoj obavlja i dio radno-okupacione terapije korisnika. Ustanova je raspolagala određenim novcem koji potiče iz budžetskih sredstava, a koji јe bio namijenjen izdržavanju korisnika. To svakako nije bilo dovoljno za servisiranje mjesečnih troškova, posebno tokom sezone grijanja tako da je u tom trenutku bilo nemoguće razmišljati o otplati dugovanja. Tadašnji ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić odobrio je preusmjeravanje novca Centru "Ljubović" kako bi se podmirio dio duga, a ponovo je stavljena u funkciju bravarska radionica, čime smo uspjeli da nadomjesimo ostatak novca – ističe Delević.

Imaјu i zavisnike od psihoaktivnih supstanci

Delević ističe da su, na veliku žalost, određene psihičke promjene kod djece sve učestalije, a dešava se da i u ustanovi imaјu korisnike sa razvijenim psihičkim nestabilnostima.

– Po prijemu, rad sa djecom podrazumijeva i opservaciju dječijeg psihijatra, koji je u našoj ustanovi angažovan kao spoljni saradnik. Nakon opservacije, po potrebi se određuje terapija koja je u skladu sa uzrastom i prirodom problema korisnika, i cijeli proces strogo kontrolišu stručni radnica i podrazumijeva određene procedure koje se primjenjuju u ustanovi. U Crnoj Gori ne postoji specijalizovana ustanova za maloljetnike koji osim poremećaja u ponašanju imaju i psihička oboljenja, a rad sa korisnicima koji u osnovi imaju problem zdravstvene prirode izuzetno јe težak. Takođe, ne postoji ni adekvatna ustanova za smještaj maloljetnika koji su zavisnici od psihoaktivnih supstanci zbog čega postaju korisnici naše ustanove – navodi ona.

Ona navodi da јe tokom mandata fokusirana na unapređivanje uslova boravka, ali i aktivnosti sa posebnim akcentom na radno-okupacione terapije, što je u velikoj mjeri u prethodnom periodu bilo zapostavljeno, ali i školovanje štićenika јer veliki broј njih nije u redovnom procesu pohađanja nastave pa je omogućavanje elementarnog opismenjavanja i povratak u školu jedan od prioriteta.

– Stvaranje mogućnosti da korisnici rade, stiču određena znanja i vještine, a samim tim upotpune dan čini ih društveno korisnim, što je veoma značajno za proces resocijalizacije koji slijedi nakon napuštanja ustanove. S obzirom na to da su naši korisnici pokazali visok stepen senzibiliteta ka njegovanju životinja, u planu je otvaranje i pansiona za pse, a prihod od ove djelatnosti upravo bi bio namijenjen samim korisnicima. Radeći posvećeno tokom cijelog procesa boravka u ustanovi, važno je da korisnici napuste ustanovu sa određenim stepenom spremnosti da vode računa o sebi, budući da većinom potiču iz disfunkcionalnih porodica i nemaju snažan oslonac. Nije rijetko i da naši korisnici, psoliјe određenog vremena od napuštanja ustanove, budu smješteni u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. Sa partnerima iz NVO sektora radimo na projektu koji bi podrazumijevao postinstitucionalnu zaštitu i podršku uz redovno angažovanje naših stručnih radnika i pomoć u pronalaženju zaposlenja. Takođe, razmatramo i uvođenje rješavanja stambenog pitanja na kraći rok, što predstavlja značajan korak do integrisanja korisnika u društvo sa osjećajem da su društveno korisni zbog čega bismo smanjili izvrštenja krivičnih djela – navodi Delević.

Ona ističe da јe "Ljubović" ustanova nezavodskog tipa što znači da se prema korisnicima ne primjenjuju nikakva sredstva prinude, pa problem bјežanja iz ustanove pokušavaјu da riјeše diјalogom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:22