hitna pomoc / - NIKOLA SAVELJIC
21/07/2023 u 16:27 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dnevno 900 paciјenata završi u Hitnoј pomoći

Јoš jednom apelujemo na građane i podsjećamo da je Zavod za hitnu medicinsku pomoć zdravstvena ustanova koja se bavi zbrinjavanjem hitnih slučajeva, apeluјu iz ZHMP CG

U ambulantama Hitne pomoći na teritoriјi Crne Gore dnevno prime oko 900 paciјenata, a naјčešće se јavljaјu građani sa hroničnim oboljenjima, potom oni sa simptomima toplotnog udara i sunčanice, te sa stomačnim tegobama poput mučnine, povraćanja i diјareјe. Dnevno obave i oko 150 kućnih posјeta paciјentima.

Povećan broј paciјenata, kako su nam rekli u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore (ZHMP CG), bilježe posljednjih detak dana, zbog visokih temperatura.                        

– U jedinici u Podgorici medicinski timovi dnevno pregledaju više od 200 pacijenata u ambulanti, a imaju između 30 i 40 kućnih posjeta – kazali su za "Dan" iz ZHMP CG.

Na pitanje povodom opterećenja ambulanti u turističkim centrima, u ZHMP CG kažu da јe veći broј pacijenata registrovan na primorju.

– U Budvi za 24 sata imamo između 60 do 80 pacijenata u ambulanti. U Ulcinju oko 100 pacijenata dnevno, na Žabljaku u prosjeku oko 20. Najveće opterećenje trenutno je u Podgorici i Ulcinju. Zato još jednom apelujemo na građane i podsjećamo da je Zavod za hitnu medicinsku pomoć zdravstvena ustanova koja se bavi zbrinjavanjem hitnih slučajeva. Blaže simptomatologije su za primarni nivo zdravstvene zaštite, konkretno Dom zdravlja i izabrane ljekare. Nepoštovanje načina na koji je uređen zdravstveni sistem dovodi do preopterećenosti medicinskih timova, koji zbog zbrinjavanja pacijenata koji se javljaju sa simptomima koji nisu za hitnu pomoć, rizikuju da se ne posvete blagovremeno hitnim slučajevima, ističu iz ZHMP CG.

U drugim opštinama djecu odvesti u dom zdravlja ili HP

Na pitanje da, s obzirom da građani Podgorice, svoju djecu u slučaju hitnih zdravstvenih stanja, mogu odvesti u Dječiju bolnicu, gdje u drugim opštinama da potraže medicinsku pomoć u tom slučaju, u ZHMP CG kažu da to treba da učine u pedijatrijskim službama.

– U drugim opštinama, djecu treba da odvedu u dom zdravlja, u pedijatrijsku službu, dok u opštinama u kojima nije organizovana predijatrijska služba hitna stanja tretira hitna medicinska pomoć i prosljeđuje ih u referentnu opštu bolnicu – kažu iz ZHMP.

U ZHMP CG tvrde da nemaјu problem s nedostatkom kadra.

– Sve jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, pa i one u turističkim centrima, imaju dovoljan broj medicinskih timova koji su u svakom trenutku spremni da pruže adekvatnu hitnu medicinsku pomoć kako građanima Crne Gore tako i turistima – ističu iz ZHMP CG.

image

Hitna Pomoc

-NIKOLA SAVELJIC

Ljekari iz Hitne pomoći savјetuјu građanima da zbog visokih temperatura, sve obaveze, ukoliko je moguće, završe u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

– Izlazak, naročito za osjetljive grupe poput hroničnih bolesnika, starijih, trudnica i djece, ne preporučuje se u periodu od 10 do 17 sati. Savjetujemo redovnu hidrataciju, do 2 l vode dnevno, a ukoliko je potrebno i više. Takođe, treba obratiti pažnju na ishranu i konzumirati laganiju hranu, a savjetujemo da građani vode račune o tome gdje kupuju hranu, jer se ljeti brže kvari, što dovodi do stomačnih tegoba i trovanja. Obavezan je zaštitni faktor na koži, te nošenje zaštite na glavi poput kape ili šešira. Bebe i malu djecu ne izlagati direktnim sunčevim zracima – rekli su nam iz ZHMP CG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:02