/ - FOTO: DNP
09/05/2023 u 10:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DNP: Crna Gora među prvima na Balkanu zapalila baklju slobode

Iz partije navode da naša zemlja je oslobođena još krajem 1944. godine, dakle, pola godine prije konačnog sloma fašizma, a to je, konstatuju u DNP-u, istorijski podatak od najvećeg mogućeg respekta

Danas je u Podgorici delegacija Demokratske narodne partije(DNP) Crne Gore, koju je predvodio predsjednik Milan Knežević, položila vijenac na Spomenik partizanu borcu na Gorici, obilježavajući najveći datum pobjede čovječanstva u dvadesetom vijeku nad fašističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Iz DNP-a ističu da svijetli Dan pobjede, koji je 9. maja 1945. u ime savezničkih snaga ratifikovao sovjetski maršal Žukov, obilježava se u brojnim zemljama svijeta kao dan pobjede miroljubivog i progresivnog čovječanstva.

- Ali istovremeno i kao dan opomene da se mračne sile fašizma, i njima slične, koje imaju za cilj pokoravanje slobodnih naroda, više nikada ne smiju pojaviti na svjetskoj sceni. Dan pobjede nad Silama osovine predstavlja i svijetli datum slobodarske Crne Gore, koja je, nakon sedmojulskog ustanka u Srbiji, među prvima na Balkanu, već 13. jula 1941. zapalila baklju slobode dokazujući da njegoševska Crna Gora ne ljubi lance - dodaju iz DNP-a.

Iz partije navode da naša zemlja je oslobođena još krajem 1944. godine, dakle, pola godine prije konačnog sloma fašizma, a to je, konstatuju u DNP-u, istorijski podatak od najvećeg mogućeg respekta!

- DNP sa žaljenjem konstatuje da su u današnje vrijeme, iz godine u godinu, sve vidljiviji pokušaji rehabilitacije nacističke ideologije, kao i izjednačavanja Hitlerove Njemačke sa borbom slavne sovjetske Crvene armije, i svim slobodoljubivim državama koje su dale najveći doprinos u slomu fašizma, pritom uz neviđene ljudske žrtve. Zato se, obilježavajući ovaj praznik, suprotstavljamo i takvim i sličnim naumima, jer se svaki pokušaj revizije istorije može vratiti u svom najgorem obliku, što predstavlja opomenu i za mlade generacije koje dolaze - zaključuju iz DNP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:56