/ - попис попис
11/10/2023 u 14:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPS: Popis odgoditi dok se ne stvore adekvatni uslovi

Kako je saopšteno iz DPS-a, sastanci su održani sa predstavnicima Bošnjačkog, Albanskog i Hrvatskog nacionalnog vijeća, Romskog savjeta i Savjeta Muslimanskog naroda u Crnoj Gori

Popis u Crnoj Gori treba odgoditi u cilju stvaranja adekvatnih uslova, kao što je stabilan društveni ambijent, funkcionalnost institucija, puna informisanost građana i uključenost zainteresovane javnosti i subjekata, koji će taj proces učiniti transparentnim i inkluzivnim.

To je ocijenjeno na sastancima predstavnika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata i Liberalne partije sa predstavnicima vijeća manjinskih nacionalnih zajednica.

Kako je saopšteno iz DPS-a, sastanci su održani sa predstavnicima Bošnjačkog, Albanskog i Hrvatskog nacionalnog vijeća, Romskog savjeta i Savjeta Muslimanskog naroda u Crnoj Gori.

Iz DPS-a su kazali da su sagovornicima predočili sve dosadašnje aktivnosti koje su preduzeli u susret popisu, kao i zaključke sastanaka koje su imali sa predstavnicima Ministarstva finansija i Uprave za statistiku (MONSTAT).

„Zajednički su konstatovane brojne nedostatnosti u aktuelnom procesu pripreme popisa, nepovoljnost ukupnog društvenog konteksta i nefunkcionalnost institucija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je konstatovano i da, osim formalno pravnih pretpostavki, nijesu u značajnoj mjeri ispoštovani ni tehnički preduslovi.

Iz DPS-a su kazali da je ocijenjeno da ne postoje uslovi da popis bude sproveden u planiranom terminu.

Kako su naveli, uslova za sprovođenje popisa nema usljed činjenice da institucije ne funkcionišu u punom kapacitetu, da je Vlada nešto više od godinu u tehničkom mandatu, da parlament ne radi još od jula jer nije izabran novi predsjednik Skupštine, kao i da nije izvjesno da li će i kada nova Vlada biti formirana.

„Takođe, ukazano je da je neophodno da crnogorska javnost u potpunosti stekne povjerenje u rezultate koji će proizaći iz tog postupka“, dodaje se u saopštenju.

Iz DPS-a su kazali da je postignuta saglasnost da treba apelovati kod Vlade i nadležnih institucija da je popis potrebno odgoditi u cilju stvaranja adekvatnih uslova.

Iz te partije su kazali da su adekvatni uslovi za sprovođenje popisa stabilan društveni ambijent, funkcionalnost institucija, puna informisanost građana i uključenost zainteresovane javnosti i subjekata, koji će učiniti taj proces transparentnim i inkluzivnim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:42