Nikola N. Kovačević (u sredini), predsjedavajući Senata DRI / - PR CENTAR
22/09/2023 u 14:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DRI: Saradnja sa civilnim sektorom, strukovnim udruženjima i akademskom zajednicom važna u svim fazama revizije

U prethodnom periodu bavili smo se različitim oblastima od značaja za život građana kao što su oblast zdravlja, zaštite životne sredine, zagađenosti, kvaliteta vazduha, obrazovanja, zaštite radnih prava, zapošljavanja, rodne ravnopravnosti, naveo je Kovačević

Saradnja Državne revizorske institucije (DRI) sa civilnim sektorom, strukovnim udruženjima i akademskom zajednicom ne prestaje kada se objavi izvještaj o reviziji, već je tu saradnju neophodno jačati i u ostalim fazama, naročito u dijelu praćenja sprovođenja preporuka.

To je ocjena sa okruglog stola "Konsultacije sa zainteresovanim predstavnicima civilnog sektora, akademske zajednice i strukovnih udruženja uoči godišnjeg planiranja revizija DRI za 2024. godinu", koji je organizovala Državna revizorska institucija.

U odnosu na poziv, koji je DRI objavila krajem jula tekuće godine, primila je ukupno sedam pisanih priloga sa predlozima tema i oblasti revizije i to od pet predstavnika civilnog sektora, a to su Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost, Centar za građansko obrazovanje, Institut alternativa, Akcija za socijalnu pravdu i od dva predstavnika strukovnih udruženja, Instituta sertifikovanih računovođa i Instituta za forenzičko računovodstvo. Pored dostavljenih pisanih priloga, na današnjem okruglom stolu su prezentovani i predlozi Centra za ženska prava, ekonomske analitičarke, Mile Kasalice i Instituta računovođa i revizora.

Predsjedavajući Senatom, senator, Nikola N. Kovačević, istakao je da DRI nastoji biti što relevantnija za građane i adresirati one oblasti, koje mogu dati dodatnu vrijednost i napraviti određene promjene u društvu.

- Upravo, iz nastojanja da budemo relevantni i zbog toga što sa svima vama dijelimo interes u potražnji za većom odgovornošću i transparentnošću pokrenuta je i ova inicijativa za dijalogom sa vama, kako bismo pokušali zajednički utvrditi koji su to relevantni društveni problemi i koje nadležne institucije treba pozvati na odgovornost i postupanje - rekao je Kovačević.

DRI je u dosadašnjem periodu sprovela revizije potrošačkih jedinica iz oblasti sudstva, bezbjednosti, odbrane, prosvjete, zdravstva, kulture, diplomatskih predstavništva shodno identifikovanim rizicima i kriterijumima za godišnje planiranje, kao što je to obuhvat javnih sredstava, rezultat prethodnih revizija ili stepen realizacije preporuka.

Kovačević je naglasio da su od 25 opština, revidirane sve jedinice lokalne samouprave osim dvije opštine koje su posljednje formirane, dok su neke opštine zbog negativnog mišljenja više puta kontrolisane.

- Kada govorimo o reviziji uspjeha, u prethodnom periodu bavili smo se različitim oblastima od značaja za život građana kao što su oblast zdravlja, zaštite životne sredine, zagađenosti, kvaliteta vazduha, obrazovanja, zaštite radnih prava, zapošljavanja, rodne ravnopravnosti - naveo je Kovačević.

Istakao je da će DRI, kao članica INTOSAI i EUROSAI, shodno Strateškom planu razvoja i međunarodnim dokumentima, podržati implementaciju strateških ciljeva Međunarodne organizacije vrhovnih revizorskih institucija i Ujedinjenih nacija.

- Važno je napomenuti da se saradnja sa vama ne završava kada se objavi izvještaj o reviziji, već se upravo saradnja treba jačati u dijelu praćenja sprovođenja preporuka kako bi povećali uticaj i efikasnost našeg rada i ujedno pozvali institucije na odgovornost prema javnosti. Stoga, ovaj sastanak treba iskoristiti ne samo za razgovor o fazi godišnjeg planiranja revizija, već i za razgovor o načinima i mehanizmima saradnje i u ostalim fazama revizije - poručio je Kovačević.

On je takođe naglasio da je potrebno jačati istovremeno i saradnju sa Skupštinom Crne Gore, posebno u dijelu kontrolnih i konsultativnih saslušanja subjekata revizije, kojima je izraženo negativno mišljenje u predmetnim revizijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:57