Nikola Đurašković / - FOTO: PRIJESTONICA
01/02/2024 u 09:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurašković pisao Daniloviću: Proces reakreditacije FCJK učinite potpuno transparentnim

On u više navrata u ime gradske uprave Cetinje i u svoje lično ime "izrazio protest zbog sve učestalijih napada na ovu instituciju koja promoviše crnogorski jezik

Skupština Cetinje izrazila je spremnost na institucionalnu odbranu prava na crnogorski jezik, kao i prava polaznika i zaposlenih na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost (FCJK), a odbornici cetinjskog parlamenta su iskazali jasan stav cijeneći da je FCJK jedan od temeljnih stubova Cetinja i Crne Gore, poručio je gradonačelnik prijestonice Nikola Đurašković povodom najave o reakreditacije FCJK.

On je u pismu direktoru Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Goranu Daniloviću povodom procesa reakreditacije FCJK i formiranja komisije koja će sprovoditi taj proces istakao da da je on u više navrata u ime gradske uprave Cetinje i u svoje lično ime "izrazio protest zbog sve učestalijih napada na ovu instituciju koja promoviše crnogorski jezik, kulturu, identitet, ali i multikulturni sklad i građansko društvo".

- U tom kontekstu želim da vjerujem da nadležna Komisija nije formirana sa ciljem da zaustavi ili ospori ono što su ključne djelatnosti FCJK, jer sve i da jeste Cetinje i Crna Gora to ne bi dozvolili, već da će svoj posao obaviti profesionalno i isključivo sa zakonskim nadležnostima“ - piše Đurašković.

On je obavijestio Danilovića da je Zakonom o Prijestonici propisano da se sjedište Fakulteta za crnogorski jezik i književnost nalazi na Cetinju, te da osim suštinskog značaja za Cetinje i Crnu Goru ima i jasno zakonski definisan značaj za Prijestonicu.

Đurašković je istakao da je kroz proteklu deceniju, "ova akademska institucija pružala  kvalitetno obrazovanje razvijajući i vannastavne aktivnosti koje su imale za cilj promociju crnogorskog jezika i nacionalnog kulturnog nasljeđa".

Kazao da je posljednjih godina Fakultet za crnogorski jezik i književnost suočen sa izazovima koji predstavljaju ozbiljnu kočnicu u njegovom redovnom funkcionisanju ali i prijetnju njegovom budućem radu.

- Cijeneći navedeno, pozivam Vas da proces reakreditacije učinite potpuno transparentnim, obezbijedite puno učešće javnosti, predstavnika fakulteta, predstavnika Prijestonice Cetinje i zainteresovanog civilnog sektora kako cijeli tok procesa ali i konačne odluke ne bi izazivale bilo kakvu, po meni, opravdanu sumnju, rukovodstva FCJK, našu i dobrog dijela javnosti. Uvažavajući zakonske propise, naglašavam da je i Prijestonica Cetinje spremna da ovom procesu da puni doprinos, učini ga vidljivim za zainteresovane subjekte i bude podrška u smjeru njegove pune zakonitosti“ - zaključuje se u pismu Đuraškovića.

Đurašković je naglasio da će u cilju očuvanju integriteta akademske zajednice, a posebno integriteta FCJK sa posebnom pažnjom pratiti proces i biti snažna podrška rukovodstvu i nastavnom kadru fakulteta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:05