/ - FOTO: FEJSBUK
09/11/2022 u 13:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

GA: Poruke antifašizma teško dopiru do podijeljenog društva

I dok svaki od blokova podijeljenog crnogorskog društva sebe prikazuje kao žrtvu fašističkih praksi i politika, istovremeno smještajući odgovornost isključivo na suprostavljene strane, ocijenili su u saopštenju

Poruke natifašizma ne mogu se na pravi način čuti u podijeljenom crnogorskom društvu, koje izbjegava suočavanje sa suštinom fašističkih obrazaca, svodeći težište javnih polemika na sterilne kvaziistorijske interpretacije prošlosti ili bombaške sukobe između tvrdo ukopanih nacionalnih i klerikalnih rovova, saopšteno je iz Građanske alijanse povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

- I dok svaki od blokova podijeljenog crnogorskog društva sebe prikazuje kao žrtvu fašističkih praksi i politika, istovremeno smještajući odgovornost isključivo na suprostavljene strane – u drugi plan se povlače glasovi koji ukazuju da se prisutnost fašističkih obrazaca ne poklapa sa političkim podjelama, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, istraživanja javnog mnjenja posljednjih godina ukazuju na porast govora mržnje i na slabljenje pozitivnih trendova po pitanju javne podrške anti-diskriminacionim politikama, dok državne institucije kontinuirano slabe u smislu koordinacije, efikasnosti i strateškog pristupa.

- S druge strane, političke i intelektualne elite se troše u beskrajnim sterilnim raspravama koje samo dodatno podstiču društvene podjele, čime se udaljavamo od neophodnog konsenzusa o borbi protiv fašističkih obrazaca i praksi. Konsenzus o ovim pitanjima je jedna od rijetkih tema koja može ujediniti podijeljene društvene grupe i političke platforme. Zato predstavnici vlasti i političkih partija moraju najzad izvući glavu iz udobnosti vještog izbjegavanja rješavanja problema uzrokovanih različitim podjelama, pogledati stvarnosti u oči, te preuzeti svoj dio odgovornosti i aktivno, a ne samo deklarativno, učestvovati u podizanju svijesti o važnosti antifašističkih vrijednosti, ističi iz GA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:52