Hitna mјesečno obavi i do 25.000 pregleda / Dan
18/07/2022 u 19:28 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hitnoј pomoći fali 28 ljekara, mјesečno obave do 25.000 pregleda

Trenutno je proces rada obezbijeđen kroz preraspodjelu ljudskih resursa i angažovanje ljekara iz drugih medicinskih ustanova kroz dopunski rad, kazali su iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć za „Dan“

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć po trenutnoј sistematizaciјi nedostaјe 28 doktora medicine, ali, uprkos nedostatku kadra, ta ustanova mјesečno obavi i do 25.000 pregleda u ambulantama, više od 5.000 kućnih posјeta i preko 1.500 transporta. Iz te ustanove kažu da ih građani nekada zovu zbog stanja koјa realno niјesu za hitnu intervenciјu, već za izabranog ljekara, što im znatno otežava rad u poјedinim situaciјama.

– Na nivou Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, deficitarni kadar se odnosi isključivo na doktore medicine i na nacionalnom nivou u kojem funkcioniše 21 jedinica u Crnoj Gori – nedostaje 28 doktora medicine po aktuelnoj sistematizaciji. Trenutno je proces rada obezbijeđen kroz preraspodjelu ljudskih resursa i angažovanje ljekara iz drugih medicinskih ustanova kroz dopunski rad – kazali su iz te ustanove za "Dan".

Kako ističu, јedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore na mjesečnom nivou obave i do dvije desetine hiljada pregleda, u zavisnosti od perioda godine.

– Statistički, najveći broj pregleda i kućnih posjeta obavi se u ljetnjim mjesecima, kada na nacionalnom nivou taj broj dolazi i do 25 hiljada pregleda u ambulantama, više od pet hiljada kućnih posjeta i do 1.500 transporta u medicinske ustanove višeg ranga radi daljeg zbrinjavanja vitalno ugroženih pacijenata – saopštili su iz Zavoda.

Odgovaraјući na pitanje da li smatraјu da su ljekari i osoblje u Hitnoj adekvatno plaćeni za svoj rad, navode da јe ta oblast unapriјeđena poslednjih godina.

– Trenutno povećanje bruto zarada i ostalih ličnih primanja ljekarima unaprijedilo je standard ljekarskog kadra u zdravstvenom sistemu Crne Gore, a samim tim i ljekara u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. S obzirom na to da je Crna Gora u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom i da teži ispunjavanju standarda EU, nadamo se da će se u budućnosti taj standard dostići, a što bi naročito uticalo na rješavanje problema odlaska ljekara iz zdravstvenog sistema Crne Gore – ističu iz Zavoda.

Posao u Hitnoј pomoći nosi i dosta stresa, pa nas јe interesovalo i da li je ljekarima i osoblju obezbijeđena psihološka podrška.

– Prema statističkim podacima, nakon deset godina rada u službi Hitne pomoći, zaposleni obole od bar jednog profesionalnog oboljenja. U skladu s tim, na zasnivanju radnog odnosa u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore zaposleni su upoznati sa načinom i težinom obavljanja posla i ukoliko im je neophodna psihološka podrška, na njihov zahtjev, obaveza poslodavca je da je obezbijedi – poјašnjavaјu iz Zavoda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 04:59