/ фото: Лазар Ружић
21/09/2021 u 17:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ИЈЗ: 86 одсто преминулих су невакцинисани

Посјећају да ниједна вакцина не штити 100 одсто

Од 1. маја до 20. септембра преминула су 373 КОВИД пацијента. Њих 320, односно 86 одсто су били невакцинисани, саопштено је из Института за јавно здравње.

- Нпр. током 19. септембра пријављено је десет смртних случајева. Међу њима, девет је било невакцинисаних. Данас је пријављено девет смртних исхода. Њих осморо није било вакцинисано. Међу њима је и особа стара 36 година. Још једном позивамо грађане да приступе имунизацији јер, нажалост, свједочимо леталним посљедицама којима у највећем проценту подлијежу невакцинисане особе. Управо су невакцинисани пацијенти у 90 одсто случајева смјештени у болницама- наводе у саопштењу.

Посјећају да ниједна вакцина не штити 100 одсто, али у седмицама након ревакцинације слиједи сазријевање имунитета које у великом проценту штити од хоспитализације и смртних исхода.

- С обзиром на то да је држава обезбиједила довољан број вакцина и један од најефикаснијих процеса имунизације, која се пратктично може обавити у вашем дому, канцеларији или на вакциналном пункту у било којем граду, не постоји ниједан рационалан разлог због ког би требало да оклијевате. Хвала сваком другом пунољетном грађанину који је до сада имунизован. То су коракци ка очувању, не само личног и породичног, већ јавног здравља- истакли су из ИЈЗ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:41