Inspekcija rada / ilustracija
07/05/2024 u 15:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inspektori UIP-a pojačanim kontrolama tokom minulih prazničnih dana napravili uvertiru u sezonske aktivnosti

Za vrijeme Praznika rada, tačnije 1. i 2. maja, tržišna inspekcija kontrolisala je poštovanje čl. 35 Zakona o unutrašnjoj trgovini i tom prilikom zatvorila je 13 poslovnih objekata, pri čemu je izdato je 20 prekršajnih naloga u iznosu od 12.000 eura.

Od navedenih 13 objekata 5 je u Budvi, 4 u Baru, 3 u Kotoru i 1 u Ulcinju.

- Tokom ova dva praznična dana inspekcija rada je izvršila 53 inspekcijska nadzora na teritoriji cijele Crne Gore. Konstatovano je 27 nepravilnosti, izdata su 33 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 29.200,00 eura, i podnijeto je 6 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima. Najveći broj nepravilnosti zabilježen je u Ulcinju, a iste su se ticale propusta poslodavca da obavijesti inspekciju rada o radu za vrijeme praznika, rada bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, neposjedovanja dozvole za privremeni boravak i rad stranaca koji su zatečeni na radu, itd - stoji u saopštenju UIP-a.

Kkao su naglasili, inspekcija rada je tokom praznika Vaskrsa 3. i 6. maja izvršila 35 inspekcijskih nadzora pri čemu je izdato 12 prekršajnih naloga u iznosu od 13.200,00 eura i podnijeto je 8 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Nepravilnosti koje su kontatovane odnosile su se na to da poslodavci nisu obavijestili inspekciju rada o radu za dane praznika, naveli su.

Kontrolisane su različite vrste djelatnosti odnosno trgovina, ugostiteljstvo, zanatstvo, građevina.

- Turistička inspekcija je 1. maja u saradnji sa predstavnikom Nacionalnog parka Skadarsko jezero vršila inspekcijski nadzor prevoza putnika u nautičkom turizmu, na lokaciji Virpazar – Skadarsko jezero. Tom prilikom konstatovano 5 je nepravilnosti koje su se odnosile na neposjedovanje odobrenja za rad. Subjektima nadzora su  izdati prekršajni nalozi u iznosu od 2.000 eura i podnešen je jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka - saopštili su iz ove institucije.

Na ovaj način inspektori Uprave za inspekcijske poslove su tokom prazničnih dana vršili pojačan nadzor u onim privrednim granama koje su to iziskivale pojačanim obimom rada i prilivom turista, te je na taj način napravljen dobar uvod u aktivnosti koje Uprava organizuje u ovom periodu godine.

- Uprava sprovodi svoje redovne aktivnosti i planove insekcijskog nadzora ujednačeno u svim regijama i opštinama Crne Gore. U narednim danima inspekcije će, pored redovnih insekcijskih nadzora, nastaviti sa nadzorima vodeći se načelom preventivnosti gdje je to moguće tj. ukazujući na nepravilnosti i na taj način uticati na privredne subjekte da što spremnije otpočnu ljetnju turistički sezonu te usklade svoje poslovanje sa zakonskim propisima - zaključuju u saopštenju.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 21:39