Konferencija OEBS / - OEBS
18/03/2024 u 11:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istraživanje OEBS-a: Medijska pismenost građana Crne Gore se može unaprijediti, obrazovanje ključno

Među građanima Crne Gore (92 odsto) postoji skoro apsolutna saglasnost da je medijska pismenost od velike važnosti. Međutim, 62 odsto ispitanika ocjenjuje medijsku pismenost građana Crne Gore kao lošu, a razumijevanje interneta i društvenih mreža čini se na nedovoljnom nivou, pokazalo je istraživanje OEBS-a.

Obrazovanje je široko prepoznato kao ključna mjera za unapređenje medijske pismenosti, navodi se u ključnim nalazima istraživanja javnog mnjenja „Medijska pismenost u Crnoj Gori“, koje je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a sprovela agencija IPSOS, u okviru zajedničke aktivnosti Ministarstva kulture i medija i Agencije za elektronske medije (AEM).

U istraživanju je tokom juna i jula 2023. godine intervjuisano 1.003 građana i građanki starosti između 16 i 75 godina.

Upitani kako bi provjerili tačnost kontradiktorne informacije na internetu, svega 27 odsto ispitanika analiziralo bi karakteristike sajtova na kojima su pronašli informaciju, a 26 odsto bi zatražilo mišljenje stručnjaka iz relevantne oblasti, naveo je Vladimir Raičević iz IPSOS-a.

- Istraživanje je, takođe, pokazalo da postoji svijest o potrebi za razvojem medijske pismenosti, posebno među starijim i mlađim građanima, od kojih se svaka grupa suočava sa različitim izazovima u procjeni medijskih informacija. Stariji (30 - 75 godina) prepoznaju da su najmlađi u najvećem riziku da prihvate neistinite informacije zbog nedostatka iskustva i nepoznavanja političkog konteksta. S druge strane, mlađi mladi (16 - 25 godina) vide starije osobe (65+) kao ranjivu grupu zbog nedostatka digitalnih vještina, kao i čestog izostanka kritičkog osvrta na vijesti, odnosno većeg povjerenja u medije, rekao je Raičević.

Televizija ostaje najčešće korišćeni tradicionalni medij i generalno izvor informacija o dešavanjima u zemlji i svijetu – 74 odsto ispitanika tvrdi da se barem nekoliko puta nedjeljno informiše putem televizije, pri čemu 60 odsto njih to čini na dnevnom nivou. Internetske publikacije, kao što su veb-portali sa vijestima, internet izdanja novina, aplikacije medijskih kuća i novinski blogovi, odmah su iza televizije kao drugi najčešći izvor vijesti – 68 odsto ispitanika ih koristi nekoliko puta nedjeljno ili češće, a na sličnom nivou su i društvene mreže. Odgovornost za širenje neprovjerenog sadržaja uglavnom se pripisuje onlajn medijima.

Šefica Misije OEBS-a Dominik Vag kazala je da ovo istraživanje predstavlja dobru osnovu za Misiju, Ministarstvo i AEM, kao i zainteresovane aktere poput onih u sektoru obrazovanja.

- Ono može pomoći u oblikovanju aktivnosti i inicijativa medijske pismenosti u budućnosti. Istaknuta su dva važna elementa u istraživanju: prvo, ulaganje u medijsku pismenost i obrazovanje u školama, tj. omogućavanje učenicima da shvate kako da dešifruju medijske poruke, ključni je i jedini održivi dugoročni odgovor na izazove digitalnog doba. Drugi element se odnosi na važnost uloge profesionalnih novinara. Mediji mogu biti protivotrov za lažne i obmanjujuće informacije, tako što pružaju građanima provjerene i na činjenicama bazirane informacije, ublažavajući na taj način uticaj govora mržnje i nudeći više stanovišta. Treba pohvaliti rad profesionalnih, etičkih i istraživačkih novinara, koji služe javnom interesu, kazala je ambasadorka Vag.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović kazala je da smo svjedoci da u digitalnoj eri kvantitet informacija i ponuđenog medijskog sadržaja, koji su dostupniji više nego ikad, ne mora nužno da prati i kvalitet.

- Naprotiv, nerijetko se susrećemo sa malignim pojavama kao što su dezinformacije, različiti oblici manipulacije i senzacionalizma, lažne vijesti... Samim tim, jasno je koliki značaj ima medijska pismenost u suzbijanju navedenih pojava. Nažalost, i dalje se ne možemo pohvaliti sjajnim rezultatima kada je u pitanju stanje medijske pismenosti u Crnoj Gori. Prema istraživanju NVO ‘Institut za otvoreno društvo‘ iz Sofije, koje je korišćeno za potrebe izrade Medijske strategije 2023-2027, Crna Gora se 2021. godine našla na samom dnu ljestvice kada je u pitanju medijska pismenost. Ministarstvo kulture i medija je preuzelo niz koraka za unapređenje stanja medijske pismenosti među našim građanima, kazala je ministarka Vujović i podsjetila da je nedavno usvojena prva Medijska strategija sa pratećim Akcionim planom 2023-2024, koja stavlja naglasak na jačanje medijske pismenosti među građanima.

Kako je dodala, Ministarstvo je odlučno u svom pristupu podršci razvoju medijske pismenosti među građanima.

- Pitanje medijske pismenosti nije samo izazov za našu Vladu ili institucije. To je izazov za svakog pojedinca u našem društvu. Pozivam sve građane da preuzmu aktivnu ulogu u sticanju medijske pismenosti na način što ćemo se edukovati, istraživati, postavljati pitanja i kritički analizirati informacije koje konzumiramo. Samo tako možemo postati otporni na manipulacije, poluinformacije i dezinformacije, zaključila je ministarka.

Direktorica Agencije za elektronske medije Sunčica Bakić kazala je da je AEM dosta rano u svom radu prepoznala značaj medijske pismenosti za razvoj demokratskog društva.

- Podrška Misije OEBS-a u Crnoj Gori rezultirala je značajnim unapređenjem strategije i aktivnosti koje se sprovode. Naša saradnja i aktivnosti su imala za cilj razvoj medijske pismenosti u tri ciljne grupe: medijski profesionalci, roditelji i edukatori, djeca. Pored ove tri ciljne grupe, od ove godine, širimo opseg zajedničke saradnje i pokrećemo aktivnosti na unapređenju medijske pismenosti za odrasle, kazala je Bakić i dodala da napori na podizanju nivoa medijske pismenosti se ne mogu cijeniti u kratkom roku, već ćemo rezultate vidjeti u budućnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:08