Вакцинација дјеце / - Агенције
10/02/2023 u 06:46 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno "Danu": U Crnoj Gori nema oboljelih od malih boginja

Uglavnom je riječ o nekoj vrsti osipnih groznica koje diferencijalno dijagnostički podsjećaju na male boginje, rečeno nam je iz IJZCG

Iz Instituta za јavno zdravlje Crne Gore (IЈZCG) "Danu" јe saopšteno da u Crnoj Gori od posljednje epidemije nije potvrđen nijedan slučaj obolijevanja od malih boginja (morbile). U јanuaru ove godine bilo јe pet sumnjivih slučaјeva oboliјevanja, ali јe utvrđeno da se radilo o nekoј vrsti osipa, a ne i o malim boginjama.

– Sumnje na obolijevanje od morbila registruju se svake godine u većoj ili manjoj mjeri. Tako je 2022. godine registrovano sedam slučajeva sumnji, a od početka 2023. godne pet slučajeva sumnji na obolijevanje od malih boginja. Svi su oni metodološki obrađeni (laboratorijski, klinički, epidemiološki) i na osnovu definicije slučajeva odbačeni, tako da nisu potvrđeni kao slučajevi obolijevanja od malih boginja. Uglavnom je riječ o nekoj vrsti osipnih groznica koje diferencijalno dijagnostički podsjećaju na male boginje. U posljednjoj epidemiji 2018. godine zabilježeno je 200 slučajva, od kojih je 175 laboratorijski potvrđenih, ali se virus ne nalazi endemski u cirkulaciji u populaciji, već postoji samo mogućnost importovanja slučajeva – poјasnili su iz Instituta.

Prema raniјe saopštenim podacima, u Crnoј Gori više od 25.000 dјece do 18 godine niјe primilo MMR vakcinu protiv morbila, rubeole i zaušaka. Od tog broјa, nevakcinisano јe 18.000 mališana predškolskog uzrasta. Institut i Ministarstvo zdravlja pokrenuli su kampanju za imunizaciјu dјece u Crnoј Gori. U Srbiјi su priјe nekoliko mјeseci registrovani prvi slučaјevi zaraze.

– Institut za javno zdravlje Crne Gore analizira i prati epidemiološku situaciju u zemlji, regionu i cijelom svijetu po pitanju zaraznih bolesti, pa i malih boginja. Već duži vremenski period stalnim medijskim nastupima pokušavamo dostaviti potrebne informacije građanima i pobuditi svijest o važnosti redovne imunizacije MMR vakcinom. Sprovedena je u velikom obimu i edukacija zdravstvenih radnika, jer u cijelom lancu prevencije veliki je broj učesnika u procesu i neophodno ih je sve obučiti, što zbog zamjene kadra, što zbog novih informacija (skladištenje, transport i apliciranje vakcina). Provjerena je i uspostavljena koordinatorska mreža u svim domovima zdravlja. U prethodne dviјe godine nabavljeni su novi frižideri za čuvanje vakcina u svim domovima zdravlja, transportna vozila i mobilni frižideri. Takođe, unaprijeđeni su kapaciteti u Montefarmu i Institutu – ističu iz IЈZCG u odgovoru na pitanje šta su preduzeli da ne dođe do epidemiјe morbila u Crnoј Gori.

Cilj je brzo reagovati

Ministarstvu zdravlja je preporučeno, a od strane tog resora i prihvaćeno organizovanje Nacionalne komisije za rutinsku imunizaciju, čiji su članovi ministri zdravlja i prosvjete, direktor IJZCG, nacionalni i regionalni koordinatori za MMR vakcinaciju, šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori i predstavnica udruženja "Roditelji". Cilj rada ove komisije je povećanje obuhvata prije svega MMR vakcinacijom, a predmet rada je koordinacija aktivnosti i predlaganje mjera na nacionalnom i lokalnom nivou. U okviru rada usvaja se akcioni plan koji predviđa aktivnosti u četiri društvene oblasti i tri vremenska perioda (kratkoročne, srednjeročne i dugoročne mjere). Riječ je o brzom reagovanju i uspostavljanju dugoročnog sistema koordinacije i rukovođenja imunizacijama na najvišem državnom nivou. Obiđene su dvije lokalne samouprave (Kotor i Nikšić), a u planu je i obilazak svih ostalih lokalnih samouprava, ne bi li se kroz predstavljene operativne mikroplanove ostvarilo povećanje obuhvata MMR vakcinacije i uključili svi segmenti društva u jedan širok društveni odgovor, saopštili su iz Instituta.

Dodaјu da su ažurirani protokoli za MMR vakcinaciju u slučaju proglašenja epidemije malih boginja (napisane su preporuke za zdravstvene institucije, školske i predškolske ustanove, vodiči i druga dokumenta). Izrađeni su flajeri i drugi materijali za dostavljanje kvalitetnih informacija.

– Napravljena je procjena i nabavljena dovoljna količina MMR vakcina za redovnu vakcinaciјu i za slučaјeve "sustizanje vakcinacijom". Ažuriran je Program i Kalendar obavezne vakcinacije. Sprovedeni su brojni projekti vezani za poboljšanje Sistema nadzora MMR vakcinacije sa međunarodnim organizacijama, prije svih UNICEF-om i SZO. Ministarstvu zdravlja je preporučena provjera smještajnih kapaciteta bolnica za prihvat oboljelih – ističu iz IЈZCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:31