FOTO: UPSUL / - FOTO: UPSUL
03/11/2023 u 12:58 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Orkansko jugo kidalo vezove: Nasukane jedrilice, brod u Baru bio u opasnosti

U ovim vremenskim uslovima nemoguća je asistencija

Zbog jakog juga na moru i nevremena, služba Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama dobila je od jutros nekoliko poziva za pomoć.

(VIDEO/FOTO) Nevrijeme širom Crne Gore: Jak jugo divlja morem, vjetar oborio stabla

-Jutros u 08.50 informisani od strane ispostave Lučke kapetanije u Tivtu, da se jedna usidrena jedrilica u uvali Seljanovo otkinula uslijed udara orkanskog južnog vjetra i ubrzo nasukala na ponti Seljanovo. Na istoj se nalazio jedan član posade koji je skočio u more i doplivao bezbjedno do obale prije samog nasukanja - kazao je za portal Dan Žarko Lukšić, načelnik Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

Upozorenje zbog olujnog juga: Morem divlja vjetar jačine 115 km/h

Zatim je u 09.50 UPSUL dobio poziv da se takođe jedna jedrilica nasukala u risanskom zalivu. ali na njoj nije bilo posade.

Vjerovatno je isti uzrok, kidanje veza na usidrenoj jedrilici.

- U ovim vremenskim uslovima je nemoguća asistencija, a nije prvi puta da se dešava kidanje ili nedovoljno objezbjeđenih ili napuštenih plovnih objekata od stane vlasnika. Upozorenje za veoma loše vremenske prilike su na vrijeme izdate od strane ZHMS i OKC 112 - kazao je Lukšić.

Takođe brod na Barskom sidrištu je bio prinuđen da zbog orkanskog juga da ‘‘drifta‘‘, odnosno da drži pramac u more je nije bezbjedan na sidrište.

- To je redovna praksa u ovakvim slučajevima, a Pomorsko operativni centar je u stalnoj komunikaciji sa Lučkom kapetanijom Bar i pratisutuaciju- naveo je Lukšić.

Podsjećamo, kako je portal Dan jutros objavio, povodom najavljenog nevremena, zbog kojeg je izdat crveni meteo-alarm za Crnu Goru, redakcija portala Dan kontaktirala je Upravu pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

Svi moreplovci, ribari i korisnici plovila se pozivaju na oprez i da ukoliko mogu izbjegnu danas isplovljavanje u rizičnim djelovima mora. 

-Morem duva izuzetno jak južni vjetar - 60 čvorova, 115 km/h. jačina vjetra. Van zaliva je opasno isplovljavati danas - kazao je jutros u izjavi za portal Dan Žarko Lukšić načelnik UPSUL-a.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:05