Сулејман Гучи / IVAN PETROVIC-IPE
01/12/2021 u 12:57 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сулејман Гучи: Пољуљан углед Уставног суда због станова и кредита

На мене не би могао нико утицати приликом доношења одлука, ја сам већ био судија, а судија самостално одлучује о свом раду, казао је кандидат за судију Уставног суда Гучи

Адвокат Сулеjман Гучи, кандидат за судију Уставног суда, саопштио је јуче да не зна и не сјећа се ниједне партијске одлуке те судске истанце и оцијенио да се против њега водила кампања како би се саботирао његов избор. Он се по други пут кандидовао за судију, а јуче је одговарао на питања чланова Уставног одбора отворено казавши да је пријатељ са послаником ДПС-а Луиђем Шкрељом, својим суграђанином, али је истакао да што се тиче стручних референција, не постоји ниједна препрека да буде именован за судију. Оцијенио је да је пољуљан углед Уставног суда због додјеле станова и кредита судијама, те да треба бирати људе који ће ријешити проблеме нагомилане у институцији.

Посланика Демократа Владимира Мартиновића интересовало је која је највећа правна вриједност коју Устав треба да штити и да ли сматра да је садашњи Уставни суд доносио партијске и политичке одлуке, или је радио непристрасно и у складу с надлежностима, те које одлуке сматра да су биле политички инструисане. Гучи је одговорио да је за њега највећи приоритет уставна жалба због повреде људских права и истакао да судија Уставног суда мора бити комплетан правник који мора одлучивати по Уставу, закону и међународним правним актима.

– Одлуке Уставног суда треба да се заснивају на Уставу и поштовању закона. Не бих говорио и не знам да ли је било партијских одлука – казао је Гучи.

Посланик ДПС-а Луиђ Шкреља казао је да је Гучи веома упоран у пријављивању за судију и да он то цијени. Истакао је да су приликом контроле пријава на конкурс за судију наишли на један документ, без имена и презимена, у којем су на рачун Гучија изнијете оптужбе које он није хтио да помене. Подсјетимо, медији су раније објавили да је против Гучија покренут поступак јер је наводно нелегално током љета трошио струjу у своjоj породичноj кући. Он је објаснио да је реновирао кућу и да није било никаквих намјера за незаконите радње, већ је једна утичница била измјештена због радова. Рекао је да сматра да неко жели да га саботира у избору за судију, а да је кривична пријава против њега одбачена и против њега се не води никакав поступак.

– Ти који желе да ме саботирају ангажовали су једно или више лица да иду од суда до суда, не би ли нашли гдје сам прекршио право. Нашли су неку одбачену пријаву у Котору, што ме је изненадило. Могли су се попети до Цетиња и у Државном архиву наћи да је мој дјед био оснивач ОЗНЕ. Ако су мислили да су тиме жељели да нанесу штету мени и мојој породици, рећи ћу да ја долазим из радничке породице. Мој отац је био водоинсталатер, моја браћа су најбољи у свом занату, раде од јутра до мрака. Углед моје породице не може да се доведе у питање. Ви одлучите да ли ће оваква подметања, која покушавају да ми се смјесте, узети у обзир за избор – истакао је Гучи.

Посланик Јованка Лаличић из ДПС-а питала је Гучија који су му мотиви да се пријави с обзиром на то да Уставни суд има доста заосталог посла, на шта је он одговорио да му је изазов да буде судија Уставног суда јер је то велики изазов за сваког правника.

Од шефа катастра до судије и адвоката

Посланик СНП-а Драган Ивановић питао је Гучија колико је био начелник катастра у Улцињу и зашто је отишао, те колико је био судија Основног суда у Улцињу и да ли је сам отишао или је смијењен. Гучи је одговорио да је начелник био свега два и по мјесеца, а од 1. септембра 1992. до 1998. године је био судија.

– Разријешен сам, иако тај предлог није прошао на Скупштини, сви су били за то да останем. Међутим, други пут када се гласало, дошло је до промјене власти, коалицију су чинили ДПС и Народна слога и тада сам због само два гласа, предсједника Скупштине и потпредсједника разријешен. Не знам из ког разлога је то урађено, а ја сам послије тога отишао у адвокатуру – казао је Гучи.

Посланик ДПС-а Сања Павићевић питала је Гучија како подноси рад под притиском, те како би реаговао ако има другачије мишљење од колега. Питала је и које професионалне особине сматра најдрагоцјеним.

– На мене не би могао нико да утиче приликом доношења одлука, ја сам већ био судија, а судија самостално одлучује о свом раду. Радио сам по свим рефератима, радио сам и у управи, а све то чини судију комплетним, сматрам да уживам углед правног стручњака и то ме препоручује за судију – одговорио је Гучи, истичући да ни у ком случају на њега нико не би могао вршити притисак на било коју одлуку, као што није ни до сада.

Посланика Грађанског покрета УРА Суаду Зороњић интересовало је шта Гучи мисли да ли је Уставни суд требало да обавијести Скупштину да судији Драгољубу Драшковићу престаје мандат због стицања услова за пензију и шта мисли зашто је Црној Гори требало осам година да уставна жалба постане дјелотворан правни лијек. Гучи је казао да је Драшковић 1. октобра напунио 67 година живота и престала му је функција.

– Уставни суд је требало да обавијести Скупштину да му је престала функција. Што се тиче уставне жалбе, она је корак ка Европском суду за људска права у Стразбуру. Судије Уставног суда треба да буду комплетни правници како би избјегли баш ову ситуацију да након осам година неки правни поступак добије своју сатисфакцију – истакао је Гучи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:07